Народна библиотека Пале објавила је, поводом јубилеја стотину година постојања, нову књигу Слободана Ковачевића „Е, мој соколе“, која садржи 20 приповиједака из времена Краљевине Југославије, НДХ, стаљинизма, титоизма, до данашњих дана.

Рецензент Бранка Брчкало написала је да ова збирка приповиједака још једном показује да је форма кратке приповијетке веома подесна за времена у којима се брзо живи, брзо мисли и брзо умире, саопштено је из Народне библиотеке Пале.

„У слици патријахалне породичне задруге, која подсјећа на оне које посјећају на лазаревићевске и кочићевске, у наизглед мушким причама, истинска хероина је жена…“, истакла је она у рецензији и додала да се естетска вриједност приповиједака из збирке „Е, мој соколе“ огледа у умјетнички увјерљивим сликама припроде и људи једног краја, што поново спаја с Кочићевим духом.

Књижевник Миленко Јевђевић написао је у рецензији да се ријетко кад догодило да неко кљижевно дјело на тако посебан начин досегне до његових најемотивнијих одаја.

„Тема, мотиви, заплет, заплет… патријархалне вриједности, емотивност, душевност… вјешта, елегична, али врцава изражајност – свега има у овој књизи што пуни моју људску и књижевну мјеру“, написао је Јевђевић.

Слободан Ковачевић је културно-просвјетни радник и колумниста. Дугогодишњи је директор Културног центра „Пале“ и паљанског Српског просвјетно-културног друштва „Просвјета“.

Аутор је неколико значајних републичких манифестација – „Дани Душка Трифуновића“, „Фестивал фруле“, „Јахоринске бијеле ноћи“.

Добитник је престижне Златне значке Културно-просвјетне заједнице Србије за допринос култури српске дијаспоре. Био је и предсједник општине Пале.

Покровитељи књиге су град Источно Сарајево и општина Пале.