У Токију су обиљежено 150 година од рођења истакнутог српског писца, пјесника, дипломате и академика Јована Дучића, а свечаност тим поводом организовале су амбасаде БиХ и Србије у Јапану.

На културној манифестација под називом „Јован Дучић – грађанин свијета“, амбасадор БиХ Синиша Берјан је истакао да је Дучић оставио дубок траг у историји српске књижевности и дипломатије.

Берјан је посебно истакао Дучићеву приврженост и љубав према родном граду Требињу, те нагласио да је овај догађај посвећен представљању достигнућа и креативности једног таквог великана, саопштено је из Амбасаде БиХ у Јапану.

Амбасадор Србије у Јапану Александра Ковач истакла је да је Дучић био грађанин свијета, који је из различитих градова у којима је живио сакупљао импресије, сјећања, забиљешке, описе, стицао пријатеље и обожаватеље његовог дјела.

Званицама се путем онлине платформе обратио и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је навео да о Дучићу најбоље говоре његова дјела – дугогодишња служба у земљама широм свијета, као и значајан књижевни опус који је оставио, а свједочи да је, уз осталу српску еминенцију, био главна покретачка снага културног и друштвеног живота развоја српских земаља.

Из Амбасаде БиХ су навели да су јубилеју и културном догађају у Токију, који је одржан јуче, присуствовали су амбасадори и представници дипломатског кора земаља у којима је Дучић службовао у три деценије дугој дипломатској каријери, затим представници Министарства иностраних послова Јапана и бројни гости из јавног, академског, привредног и културног живота Јапана.

О животу и књижевном дјелу Дучића говорили су и директор Музеја Херцеговина у Требињу Ивана Грујић, предсједник Матице Српске из Новог Сада Драган Станић, предсједник Националне комисије Србије за Унеско Горан Милашиновић, професор Филозофског факултета у Новом Саду Горана Раичевић, а приказан је и кратак документарни филм о Дучићу и његовој нераскидивој вези са родним Требињем.

У склопу манифестације организована је и изложба слика из живота Дучића, а гости су имали прилику да се упознају и са његовим изложеним књижевним дјелима, која су преведена на енглески језик.

Овај културни догађај, који је због великог интересовања преношен и уживо путем Јутјуб канала, пратили су студенти и професори филозофских и филолошких факултета универзитета у Источном Сарајеву, Бањалуци, Новом Саду и Београду.