Фото: В.Реновица

У сусрет предстојећим празницима и крсној слави Никољдан која се обиљежава 19. децембра, данас је у организацији Установе за културу „Перо Косорић“ обиљежена 26. годишњица традиционалне вожње и сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца.

Како нам је рекла вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић учесници манифестације кренули су из порте Храма Светог пророка Илије улицама града, дарујући дјеци слаткише, а потом су посјетили соколачки вртић и Основну школу „ Соколац“.

– Манифестација је први пут одржана ратне 1995. године у организацији Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац и Црквене општине Соколац, а захваљујући љубави опстала је упркос тешким временима. Уз његовање хришћанске вјере постала је темељ одржавања традиције – навела је Лукићева и додала да се посебно захваљује општини Соколац и предузећу д.о.о. „Дито“ који су обезбиједили слаткише за малишане, као и свим установама и појединцима који су помогли у реализацији манифестације.

Фото: В.Реновица

У оквиру „Никољданских свечаности“ у Установи за предшколско васпитање и образовање у Сокоцу, сутра ће у складу са епидемиолошким мјерама, ломљењем славског колача бити обиљежена крсна слава – Никољдан, док наше суграђане у сриједу 22. децембра очекује приредба у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије.

Према народном вјеровању, Свети Никола, дарује дјеци и сиромашнима поклоне у чизмицама и чарапама које се остављају на прозор. И данас се његује ова традиција, а празник посвећен овом светитељу Српска православна црква и вјерници сваке године обиљежавају 19. децембра.