Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ успјешно је реализовало пројекат „Дођи на вир, пронађи мир“. Имплементиран је у склопу друге фазе пројекта Виа Динарика, који финансирају Агенција за САД за међународни развој и Агенција Републике Италије за развојну сарадњу, а који суфинансира и проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Финансијско учешће је узела Општина Соколац, а партнер на пројекту је Туристичка организација Соколац.

Према ријечима потпредсједника Удружења спортских риболоваца Радислава Нешковића, буџет пројекта износи 18.255 КМ.

-Од тога средства по основу пројекта износе 15.602 КМ. Његова реализација допринијеће очувању екосистема у ријекама Биоштице и Каљине и обогаћивању рибљег фонда, што ће их учинити још атрактивнијим за љубитеље спортско – риболовног туризма, те ће допринијети повећању разноликости туристичке понуде на зеленој линији Виа Динарике у Босни и Херцеговини, као и општини Соколац. Период имплементације је од 29.септембра до 29. децембра 2021., а реализован је кроз пет активности – изјавио је Нешковић.

У октобру је обављена прва активност, која подразумијева порибљавање соколачких ријека. Врста рибе је поточна пастрмка дунавског слива, и то 68.000 комада млађи и 750 килограма крупне рибе. Испоруку је извршила фирма ЕКО ЗОНА „Угарски брзаци“ д.о.о. Кнежево.

-У питању је набавка рибље млађи и крупне поточне пастрмке. Величина млађи је између 5 и 7 цм, а крупне поточне пастрмке 25 и 35 цм. Приоритет је да је дунавски слив, јер најбоље одговара нашим водама. Порибљавање је извршено на стази у селу Баре код Кнежине и на стази испод села Крушевци. Поред Биоштице, рибом је обогаћена ријека Каљина – додао је.

Након тога, крајем мјесеца новембра, услиједило је постављање информативних табли, ограничења и упозорења, а потом и трећа активност која подразумијева уређење двије нове риболовне стазе.

-На једној стази важи искључиво правило „ухвати и пусти“, што значи да је на њој дозвољен начин риболова „флај фишинг“, а на другој стази су дозвољени и „флај фишинг“ и „спин“. Успјешно је обављен и дио радова који се односи на уређење стаза, чему су се одазвали чланови нашег Удружења и симпатизери рекреативног спорта. Направили смо и план акција за уређење стаза, а један од задатака је био да све наведено покријемо мјерама заштите у циљу спречавања ширења заразе вирусом корона – појаснио је Нешковић.

На крају се приступило промоцији овог пројекта.

-Средином децембра завршили смо израду флајера и промотивног видео – спота. Самим тим смо испоштовали све наведене активности у договореном року – рекао је он.

Из Удружења спортских риболоваца позвали су љубитеље рекреативног туризма да дођу и потраже свој мир на соколачким ријекама.

-С обзиром на то да је наше удружење релативно мало, у поређењу са неким у већим градовима, можемо бити задовољни бројем туриста који свраћају. Трудимо се да обезбиједимо што богатију понуду, организујемо бројна такмичења и да се за нас далеко чује. Заинтересовани се јављају из окружења Србије и Хрватске, али имамо посјетиоце и из Чешке, Пољске, Словеније, Грчке, па чак и Русије. Вјерујем да је пресудно то што је у овим крајевима нетакнута природа. На соколачким ријекама нема изграђених мини – хидроцентрала, богате су пасмртмком, липљаном и ријечим раком који се ријетко може срести у домаћим ријекама због загађености. На нашу срећу имамо ова два чиста бисера – казао је потпредсједник Удружења Радислав Нешковић.

Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ броји око 80 чланова. Регистровано је 2000. године, али према неким изворима први спортски риболовци су се удружили још 50-их година прошлог вијека.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.