Управа “Електродистрибуције Пале” иде у задужење од пет милиона марка како би платили дугове добављачима и реконструисали дистрибутивну мрежу, сазнаје портал Capital.

План је да се јавном понудом емитују дугорочне корпоративне обвезнице са роком доспијећа од пет година и каматном стопом од 4,20 одсто на годишњем нивоу.

Поред мјеница, као гаранцију ће дати и упис хипотеке на пословној згради “Електродистрибуције” у Палама, те објектима у теренским јединицама Соколац, Рогатица, Источно Ново Сарајево, као и на управним зградама хидроцентрала “Месићи” и Богатићи“.

– Средства ће бити употребљена за реконструкцију мреже као и развој мреже и обезбјеђивање прикључака за нове потрошаче. Дио средстава ће се искористити за измирење обавеза према добављачима. Ефекти који ће се постићи предметним улагањем обезбједиће квалитетније снабдијевање потрошача, као и повећање броја корисника услијед организовања нових насеља – стоји у Одлуци о емисији обвезница коју ће морати одобрити акционари на скупштини која је заказана за крај године.

Иначе, ово предузеће је у прва три квартала ове године пријавило добит од 1,21 милиона марака.

То је значајно бољи резултат него за исти период прошле године када су били у губитку од 2,83 милиона КМ.