Ако пијете кафу сваки дан, вероватно сте изградили одређене навике. Пијете је ујутру, слатку или горку, хладну или топлу, многе рутине везане су за кафу. Тако је могуће да неке уобичајене навике чине вашу дневну шољицу кафе нездравом, а да тога нисте ни свесни.

Да ли обично користите кафу као замену за оброк ујутру или често пијете кафу на празан стомак? Ове навике могу негативно утицати на ваше здравље.

– Када пијете кафу на празан стомак, шећер у њој брже утиче на ваш крвоток и погоршава њене ефекте на тело – каже Амелија Браун, дијететичар. Такоше додавање превише шећера је још један кривац када је у питању то да ваша дневна шоља кафе постане нездрава, али није једини.

Додавање превише крема може учинити вашу кафу нездравом

Кремови су основни производ у фрижидерима многих љубитеља кафе, јер ови заслађени адитиви помажу у смањењу горчине црне кафе. Иако је у реду да користите малу количину потпуно природног крема у јутарњем напитку, најбоље је избегавати употребу превише крема, а још боље је да се у потпуности држите даље од вештачких кремова. Неки од њих имају тенденцију да садрже прерађене састојке и имају већи садржај шећера и калорија од здравије алтернативе. Ако користите више од препоручене величине порције наведене на етикети, вероватно конзумирате превише крема, пише Лист.

Кокосово млеко, овсено млеко и сојино млеко су одличне алтернативе. Немлечни напици често садрже мање шећера и масти и мање калорија, а дају вашој кафи кремаст укус који желите.

Превише шећера је уобичајена навика међу онима који пију кафу

Важно је да избегавате да конзумирате превише шећера када свакодневно пијете кафу. Једна од најчешц́их навика која може учинити вашу дневну шољу нездравом је додавање превише шец́ера. Најлакши начин да се борите против овога је да смањите број кашичица шећера које додајете у кафу или да допуните слаткоћу бољом алтернативом, као што је стевија у сировом облику.