Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да НАТО не треба да има неку ригидну улогу у БиХ и да то треба одбацити.

– Нико не жели да игнорише НАТО, који ће остати јака формација. Ми имамо безобразно лоше искуство са НАТО-ом, јер су Србе бомбардовали у неколико наврата, а сада Британци шаљу изасланика који је командовао тим НАТО снагама у БиХ и на Косову да скине униформу и обуче цивилно одијело и овдје утјерује демократију – рекао је Додик.

Додик је одбацио оцјене генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга у вези са процјеном безбједносне ситуације у БиХ.

– Морао би прво да види на који начин су формиране Оружане снаге у БиХ и да ми као фактори имамо право да на то утичемо као у свакој земљи гдје постоји политичка воља да се нешто учини – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је спреман да Столтенбергу објасни ситуацију у БиХ, али да је индикативно да је једна тако моћна личност прихватила да се информише из обавјештајне и медијске структуре и да доноси закључке.

Додик је рекао да нема ништа против тога да било ко шаље било каквог изасланика, али да Република Српска не вјерује у добре намјере Британаца у БиХ.

– Сама чињеница да се британски парламент одлучио да расправља о ситуацији у БиХ показује да је тамо био веома мали број посланика заинтересованих за то питање, јер се ради о људима који су раније били веома ангажовани од муслимана у БиХ“ – појаснио је Додик.

Додик је рекао да је један број ових људи директно био ангажован у тиму бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна.