– Иако већ дуже вријеме одређени кругови, али и медији покушавају тако да представе, морам да кажем да између мене и предсједника Додика нема некаквих сукоба, ни у личним, ни у пословним односима, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач гостујући у емисији “Очи у очи-објективно”, који реализују портал Бањалука.нет и Елта ТВ.

“Одређени кругови покушавају да направе сукоб између мене и предсједника Додика, али могу да кажем да у личним односима нема сукоба. Чак се спомињало да је дошло и до физичког сукоба, што уопште није тачно. Ми имамо кореспонденцију по питању страначких, али и по питању службених односа у оној мјери колико је то законом предвиђено. Виђамо се, разговарамо, тако да не видим ту проблем, осим појединих медијских покушаја да се направи већи проблем на тој релацији”, рекао је Лукач.

Додаје да је иста ситуација и када је ријеч о односу са Синишом Кострешевићем, директором Полиције Републике Српске.

“Директор Полиције има своје надлежности, које су му дате Законом о полицији и унутрашњим пословима, као и министру унутрашњих послова. Не могу да кажем да имамо било каквих личних сукоба, мада се јавности покушавају презентовати одређене ствари. Све послове које од нас тражи Тужилаштво и сва функционисања Министарства унутрашњих послова не трпе било какав наш однос и не могу да кажем да је наш однос лично био на некој лошој релацији, без обзира што се покушава представити на такав начин. Ми радимо свој посао, свако из своје надлежности, онако како је прописано Законом и то у овом тренутку функционише”, казао је Лукач.

Коментаришући недавна хапшења лица која се доводе у везу са криминалним клановима, производњом и прометовањем наркотика, међу којима су и припадници МУП Републике Српске, Лукач је нагласио да су у Министарству одлучни да се разрачунају са таквим структурама и очисте своје редове.

“МУП РС се суочава са ситуацијама за које можемо да кажемо да су незгодне, можда чак и срамотне. У својим редовима требало би да имамо људе који се брину о безбједности грађана, о заштити јавног реда и мира, заштити имовине грађана, заштити свих грађана Републике Српске, а нажалост, поред таквих имамо и оних наших полицајаца, чак и инспектора који су отишли на другу страну и постали ‘прљави полицајци’ и стоје на услузи криминалцима, чак са њима раде и одређене послове и оне најгоре врсте, као што је дистрибуција дроге. Морамо то да признамо, јер морамо да се суочимо са истином. Мислим да ниједна полиција свијета није имуна на то. Све полиције свијета с времена на вријеме имају такве људе, који су без обзира што су прошли одређену селекцију, школовање дошли у једну ситуацију да су ушли у одређене релације, послове са криминалцима, а да из тога виде материјалну корист”, истакао је Лукач.

Ипак, он додаје да је ријеч о појединцима за које више нема мјеста у редовима Министарства унутрашњих послова, те да упркос таквим ситуацијама већина грађана Републике Српске вјерује полицији.

“Било који грађанин када има проблем зове на првом мјесту полицију. Мислим да је то довољан показатељ што се тиче повјерења грађана, јер они не покушавају сами да ријеше проблем и узму закон у своје руке. То би било веома лоше и са тешким посљедицама, када би сви грађани на такав начин поступали, да не вјерују полицији и да одређене проблеме које имају са другим лицима, криминалцима или било ким рјешавају сами. То је неприхватљиво за било које друштво и водило би анархији. МУП РС има довољно снаге, знања и обучених и поштених полицајаца који могу да се носе и са таквим појавама у својим редовима. Овдје се ипак ради о појединцима, који, нажалост, нарушавају интегритет МУП РС, али са овим нашим акцијама показујемо да смо спремни да се разрачунамо са њима и да у потпуности очистимо наше редове. Овдје дефинитивно престаје било каква толеранција према било коме у нашим редовима, а сви они који имају било какве релације и послове са криминалцима ће сигурно бити откривени, ухапшени и процесуирани”, рекао је Лукач.

Упитан да ли ће доћи до нових хапшења лица која се доведе у везу са криминалним клановима из региона, министар Лукач је одговорио да припремне акције трају већ дуже вријеме, те да се ради на прикупљању доказа, које би Тужилаштво прихватило и подигло оптужницу.

“Не можемо ‘паушално’ да се бавимо таквим стварима и оптужујемо било кога зато што смо чули или имамо сазнање да се неко бави криминалом. Апсолутно све морамо да докажемо, а за то је потребно вријеме. Ми већ дужи временски период радимо на откривању криминалних група у Републици Српској, које су веома добро увезане и у региону и не дјелују само у Српској, него и у региону, нарочито када се ради трговање наркотицима, јер то не могу да раде на микро плану. Сигурно постоје канали који пролазе кроз више држава региона и потребно је да се ти канали увежу. Разни криминалци су укључени у то, али мислим да смо на добром трагу да многе мреже потпуно ‘разбијемо’, а нарочитно да из наших редова искључимо оне који им помажу. Одређеним хапшењем припадника МУП, наших инспектора, које смо до сада имали, вјероватно ће их бити још, али спремни смо да то завршимо у потпуности, колико год да их буде, да их у потпуности очистимо из наших редова”, рекао је Лукач.

Додаје да су два најпознатија клана, са највећим утицајем у региону само изворно црногорски, али су им се у међувремену прикључили и други криминалци и из Србије, али и из БиХ, чак и шире, те да међу њима већ годинама трају обрачуни.

“До сада, према нашим информацијама и свему ономе што имамо у региону, али и другим европским земљама је дошло до убистава између тих кланова. Они су прошли већ неку бројку од 50 убијених припадника кланова. Док они то раде између себе и док нема других политичких убистава, значи да су то обрачуни између њих. Одређена убиства повезана са тим клановима дешавала су се и у Републици Српској и у БиХ. На трагу смо да откријемо извршиоце убистава које до сада нисмо расвијетлили. Акције које сада покрећемо сигурно ће довести до разрјешења неких убистава које до сада нисмо успјели да ријешимо. Свакако, уз помоћ других агенција у БиХ, али и уз помоћ полицијских структура у региона, првенствено мислим на Србију”, додаје Лукач.

Коментаришући актуелну безбједносну ситуацију у БиХ, с обзиром на све чешће помињање рата, Лукач истиче да БиХ има довољно земље и простора да сви живимо заједно, али да је око функционисања државе у политичком смислу потребан договор, јер је то једини услов за напредак.

“Ми већ имамо у нашем искуству и историји БиХ рат који смо прошли и знамо како су се понашали одређени политичари који су у том тренутку били на функцијама. Био сам активни учесник рата и нисам видио пуно дјеце политичара да су носили пушку и били у рововима. Сви су они били на много лагоднијим мјестима, гдје су гледали са стране шта се дешава. Ниједан политичар није свога сина послао у ров, да иде да гине. Вјероватно ни у неком будућем рату, ако га икад буде, политичари неће бити први који ће послати своју дјецу да гину за њихове идеје. Сматрам да у БиХ у овом тренутку, без обзира што неки причају о рату и покушавају да врате код људи тај страх од рата из неког претходног периода, нема никаквих услова за рат. Нико не смије да дозволи себи, било који политичар, да позове у рат и да пошаље било чију дјецу у рат. То БиХ није потребно, БиХ је потребан мир. Дјеци која сада живе и овдје покушавају да нађу своју егзистенцију је потребан апсолутан мир. Само у том миру можемо да живимо и напредујемо”, казао је Лукач.

Он додаје да је у БиХ политичка ситуација увијек турбулентна, те да се дешавају ситуације које су многима занимљиве, а другима тешке.

“Нажалост, одређене политичке одлуке нас држе у мјесту, не напредујемо на путу према ЕУ, што мислим да је циљ већини грађана БиХ. Ако погледамо да 90 одсто грађана који одлазе негдје да обезбиједе неку своју егзистенцију, одлази у ЕУ, значи да своју перспективу виде у ЕУ. Географски смо диоЕвропе и не можемо да се изуземемо ни на било који начин из онога што јесте Европа и мислим да нам је и циљ и мјесто да будемо у Европи. Ако сви грађани то хоће, онда нема тог политичара који може да ради мимо тога. Сви морамо да се потрудимо да на том путу направимо кораке који ће довести до боље економске ситуације, боље перспективе младих генерација на овом простору и сматрам да морамо да доносимо такве политичке одлуке које ће нас водити ка напретку на том путу”, сматра Лукач.

Он истиче да тренутна политичка ситуација можда не изгледа сјајно, да јесте на неки начин замрзнута, закована и да не функционишу многе институције на заједничком нивоу, али да у таквом систему Република Српска у потпуности функционише, да НС РС засједа, а Влада доноси одлуке које су у циљу и безбједносног и економског јачања Републике Српске.

“На том заједничком нивоу увијек постоје турбуленције и очито да три стране не виде исто ситуацију у БиХ. Наравно да ће се када улазимо у сљедећу изборну годину политичари трудити да придобију гласачко тијело разним политичким иступима. Онда, одређени ту виде и радикализацију ситуације у смислу да је потребно да причају о рату, да доведу грађане пред страх од рата и да су они једини ти који могу да их спасе. Сматрам да ће и ова, као и све ситуације које смо имали до сада, добити свој епилог кроз разрјешење, а једини начин да се ситуација ријеши јесте да сви заједно сједну, разговарају и да све три стране у БиХ направе компромис, а компромис увијек значи да неко од нечега мора да одступи и прихвати нешто што му се можда неће свиђати. Нико не може да очекује да ће једна страна бити у потпуности поражена и бачена на кољена, да ће неко други на томе да направи велики успјех”, рекао је Лукач и додао да ниједан политичар није спреман да поново људе поведе у рат и да након свих преживљених страхота на свим странама поново страдају нове генерације младића.

Када је ријеч о школовања, опремања и обучавања МУП РС, Лукач је нагласио да је то процес који траје седам година у континуитету, те да је његов циљ да подмлади полицију Српске.

Закључује да су припадници МУП РС данас млади, обучени људи, распоређени у неколико јединица, међу којима се истичу припадници Специјалне антитероритичке јединице и Жандармерије, а којима је на располагању најсавременија опрема. Недавно је у склопу елитне јединице, САЈ, формирана и хеликоптерска јединица, која би, поред постојећа два, у јануару требало да буде богатија за још један хеликоптер.

Поред тога, отварањем новог Центра за обуку у Залужанима, предвиђено за идућу годину, Полицијска академија че годишње да школује двије генерације кадета, који ће додатно подмладити редове МУП РС, закључује Лукач.