Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ од 29. септембра проводи пројекат „Дођи на вир, пронађи мир“. Реализује се у склопу друге фазе пројекта Виа Динарика, који финансирају Агенција за САД за међународни развој и Агенција Републике Италије за развојну сарадњу, а који суфинансира и проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП). У октобру је обављена прва активност, која подразумијева порибљавање соколачких ријека, а у викенду иза нас услиједило је постављање информативних табли, ограничења и упозорења, као и уређење риболовних стаза. Активности теку планираном динамиком, а реализација пројекта ће трајати до 29.децембра текуће 2021. године.

Потпредсједник Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Радислав Нешковић је подсјетио да укупан буџет пројекта износи 18.255 КМ, од чега средства по основу пројекта износе 15.602 КМ.

– Обухваћено је пет активности, и то: набавка рибље млађи и крупне поточне пастрмке, постављање информативних табли, ограничења и упозорења, потом уређење двије нове риболовне стазе и на крају промоција овог пројекта. Порибљавање је успјешно завршено. Врста рибе је поточна пастрмка дунавског слива, и то 68.000 комада млађи и 750 килограма крупне рибе. Порибљавање је извршено на стази у селу Баре код Кнежине и на стази испод села Крушевци. Поред Биоштице, рибом је обогаћена ријека Каљина. У склопу друге активности израђене су и постављене табле са обавјештењима, а у оквиру треће уређене двије нове риболовне стазе. На једној стази важи искључиво правило „ухвати и пусти“, што значи да је на њој дозвољен начин риболова „флај фишинг“, а на другој стази је дозвољен и „флај фишинг“ и „спин“ – појаснио је Нешковић.

Он је указао на веома значај циљ овог пројекта.

– Његова реализација допринијеће очувању екосистема у ријекама Биоштице и Каљине и обогаћивању рибљег фонда, што ће их учинити још атрактивнијим за љубитеље спортско – риболовног туризма, те ће допринијети повећању разноликости туристичке понуде на зеленој линији Виа Динарике у Босни и Херцеговини – казао је Нешковић и захвалио Туристичкој организацији Соколац, која им као партнер у пројекту, пружа велику подршку.

Због нетакнуте природе и авантуристичког туризма, Соколац је у посљедње вријеме постао значајно туристичко стајалиште за бројне посјетиоце, а њене бистре и чисте планинске ријеке представљају посебну туристичку вриједност. Укупна дужина ријечних токова износи 87 километара.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.