Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је за АТВ да Република Српска држи инфлацију под контролом и да грађани не треба да се плаше да ће остати без плата и пензије које ће у наредној години бити повећане.

Видовићева је рекла да се у Народној скупштини Републике Српске планира половином децембра усвојити буџет Српске за наредну годину који се неће много разликовати од овогодишњег.

„Важно је што ћемо наредне године повећати плате од три до пет одсто, али повећаћемо и пензије. Повећаћемо и додатке за борачке категорије“, рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је буџет Српске стабилан, ликвидан и све буџетске обавезе Влада редовно сервисира што ће бити до краја ове и у наредној години те додала да је привреда Републике Српске је у овој години имала раст који нисмо очекивали

„Према макроекономским параметрима бољи смо него прошле године. Мислим на раст бруто домаћег производа, прихода и производње, а извоз је порастао за 30 одсто“, рекла је Видовићева.

Она је истакла да је ова година боља и у односу на 2019, јер је већи раст индустријске производње, прихода и има више запослених.

Министарка је истакла да Република Српска није презадужена него средње задужена.

„Наш јавни дуг је 42,4 одсто бруто домаћег производа, а укупан дуг је 51,5 одсто. У дуг Федерације БиХ нису урачунати кантони и зато се не можемо поредити“, додала је Видовићева.

Видовићева каже да ће у Српској бити уведен нови систем фискализације гдје ће сваки рачун прво бити регистрован у Пореској управи те подсјећа да ће наредне године бити повећане плате и пензије у Српској и да би уз Владу Српске и послодавци морали да реагују.