Помоћ за пензионере из буџета градова и општина (ВИДЕО)

15. Редовна сједница Регионалног одбора пензионера Сарајевско-романијске и Горњодринске регије

0

Регионални одбор Удружења пензионера Сарајевско-романијске и Горњодринске регије одржао је данас, 15. редовну сједницу у Сокоцу. На Дневном реду се нашло шест тачака од виталног значаја за ову популацију становништва.

Највише се говорило о другој тачки која се односи на договор о провођењу активности у вези са Закључком Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске о помоћи пензионерима. Након усвојеног закључка, у којем се препоручује свим јединицама локалне самоуправе у Републици Српској, да у припреми буџета за 2022.годину планирају средства у висини од 0,5 до 1% укупног годишњег буџета за помоћ пензионерима удружења, предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић, је рекао:

– Када је ријеч о материјалном положају и статусу пензионера, не могу рећи да смо задовољни с обзиром на стање у друштву те привредну активност, која је нажалост стицајем околности пандемије вируса корона у лошијем стању. Наредне седмице имамо састанак са предсједником Владе и једна од тема ће бити питање повећања пензија од првог јануара наредне године. Пандемија је навише погодила старију популацију, нажалост, највише је преминулих, те пензионера којима је потребно и лијечење, због тога смо и покренули иницијативу и разговарали са Предсједништвом Савеза општина и градова- рекао је Трифуновић те додао да је упућена молба начелницима и градоначелницима и самој Влади да у својим буџетима планирају одређена средства која би била првенствено намјењена породицама преминулих пензионера, рехабилитацији у бањско-климатским лијечилиштима и пензионерима са најнижим примањима – закључио је он.

Предсједавајући овог Регионалног одбора Деливоје Тошић је подсјетио на закључке из минулог периода.

– Суштина наших захтјева и приједлога је измјена и допуна Закона о инвалидско-пензионом осигурању и измјене и допуне Закона о доприносима које смо доставили ресорном министарству, Влади и Народној скупштини али још увијек немамо повратне информације. Наш основни цињ је да просјечна пензија у просјечној плати не смије падати испод 43,5%– истакао је Тошић.

Како нам је рекао Жарко Крсман, предсједник Удружења Источно Ново Сарајево, испред њиховог удружења већ је упућен званичан допис када је ријеч о закључку Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске о помоћи пензионерима.

– Ми у оквиру буџета имамо предвиђених 14.000 КМ. Међутим ребалансом буџета за наредни период је предвиђено повећање у износу од 4.000 КМ с обзиром да је вирус корона највише погодио нашу популацију те је број смртних случајева много већи у односу на ранији период и самим тим су већи трошкови– навео је Крсман.

Удружење пензионера Републике Српске организовано је на нивоу општина и градова. Чланови Регионалног одбора Удружења пензионера који обухвата 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије на сједници су разматрали и активности у вези са повећањем броја чланова.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.