Фото: Катера

На петој редовој сједници Скупштине града Источно Сарајево одржаној данас, усвојен је Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину у износу од 14.867.193 KM. Према ријечима градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, најбитнија два документа која су усвојена на овој сједници су Нацрт ребаланса буџета за 2021. и Нацрт буџета за 2022. годину.

– Повећање ребаланса у односу на први нацрт у износу око милион КМ највећим је дијелом узроковано повећањем средстава од ПДВ-а и 2 милиона КМ која ће дозначити Влада РС а која ће бити усмјерена на куповину 51 одсто власничког удјела у предузећу „МОФАС“ чиме ћемо покушати да сачувамо око 60 радних мјеста и веома вриједну имовину у центру града. Повећали смо средства за спорт, имамо више средстава за културу, невладин сектор, а радили смо и у области инфраструктуре, рекао је Ћосић те додао да ће истим трендом, са буџетом од 12,5 милиона КМ наставити и у 2022. години гдје ће око милион КМ издвојити за пројекте попут водоснабдијевања у општини Источно Ново Сарајево, изградњу објекта у Мокром у сарадњи са општином Пале, реконструкцију главне улице у Сокоцу, пројекат руралне инфраструктуре, те изградњу два парка.

Клуб одборника Српске Демократске Странке гласао је против усвајања ове двије тачке. Одборник СДС-а Предраг Шаровић сматра да су поједине ставке једноставно неприхватљиве.

– Планирана буџетска резерва у износу од 90.000 КМ повећана је на 220.000 КМ са огромних 130.000 КМ разлике. Огромно је и повећање за привремене и повремене послове и уговоре о дјелу што је контрадикторно тврдњама да је у Управи вишак запшослених, истакао је Шаровић.

На сједници је основано ново јавно предузеће Директне инвестиције града Источно Сарајево „ДИГИС“ које ће бити у власништву града и које ће купити 51 одсто власништва у предузећу „МОФАС“. Према ријечима градоначелника Ћосића, очекивања су да ово предузеће, заједно са осталим привредним субјектима који су вољни да се удруже, уђе у процес акционарства на подручју града како би парципирали у прављењу нових привредних субјеката и запошљавања.

Одборници опозиције су подржали одлуку о оснивању новог предузећа уз одређене примједбе. Према ријечима одборника СДС-а Марка Сикиме, Клуб одборника ове странке гласао је за оснивање новог предузећа искључиво због радника садашњег „МОФАС-а“.

– Нашли смо се у ситуацији да о овом питању расправљамо у последњи моменат, када је већ покренут стечајни поступак, уз материјал који смо тек пред сједницу добили на увид, али нисмо могли да гласамо против како не би окончали судбину радника овог предузећа. Не слажемо се ни са начином на који градска управа покушава да ријеши овај проблем, с обзиром да средства од 2 милиона КМ иду тренутним већинским власницима предузећа „МОФАС“, рекао је Сикима и додао да ће „ДИГИС“ бити већински власник „МОФАС-а“ што ће бити само наставак агоније за раднике јер ова средства неће моћи да се користе за исплату обавеза према добављачима и радницима, а у Буџету за нареду годину нема планираних средстава којима би располагали у случају нових потешкоћа овог предузећа.

Одборници су на данашњој сједници усвојили информацију о стању у области медија, информацију о заштити животне средине, којом ће бити дефинисано управљање депонијама, за шта ће из буџета за наредну годину бити издвојено 150.000 КМ како би се у сарадњи са општинама уредиле депоније у Рогатици, Палама и Трнову, те информација о Свјетском првенству у аматерском бициклизму у Источном Сарајеву које је одржано у октобру.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.