Фото: КСС

Репрезентација Србије победила је Летонију у првом мечу квалифкација за Светско првенство 101:100 (28:33, 24:23, 25:19, 24:25).

Прилично уједначена борба водила се на обе стране. Србија је дозвољавала лаке поене за Летонију, пре свега под кошем. Трифуновић је уписао прву тројку за наш тим. Летонци су повели, али је уследила још једна тројка и тежак шут преко руке за Смаилагића који је био прецизан за 14:12 после пет минута игре. Србија је брзом контром и акцијом Аврамовића и Смаилагића стигла до +4., али је Гражулис одговорио тројком на другој страни. Пешиће тим је играо јако лошу одбрану и дозволио расположеним Летонцима да убаце скоро све што су замислили, па је после првих 10 минута било 33:28.

Почетком другог квартла Србија је остварила серију од 5:0 и стигла до изједначења. Међутим после тајм-аута Летонија се вратила и потом везала седа поена. Милош Теодосић је одржавао Србију у “животу”. “Орлови” су почели да се буде у другом делу овог периода, па су уследиле две тројке Аврамовића и једна Смаилагића за преокрет Србије три минута до краја порвог полувремена.

По повратку на терен Србија је везала шест поена преко Аврамовића и Смаилагића и стигла до нвог изједначења. За разлику од првог полувремена када је био шутерски расположен, Тео је сада радио оно што најбоље зна, односно да асистира. “Орлови” су направили мини-серију од 5:0 и поново дојурили резултат на 66:66 после пет минута игре. Летонија је претила прецизним шутом за три поена и тако правила разлику. Србија је коначно повела после дужег времена резултатом 70:66 поенима Раданова и Теодосића и одржи предност до краја овог квартала.

Овога пута Летонци су фуриозно стартовали серијом од 8:0, потом је уследила још једна тројка. Српски тим није успевао да се одбрани са линија.

Неколико контроверзних судијских одлука довеле су до побуне у хали “Алексадар Николић” и негодовања српске клупе.

Четири поена Дангубића, потом изгубљена лопта гостију вратили су Србију на колосек. Међутим, поново су се Летонци распуцали са дистанце и повисили предност. Поново Дангубић са дистанце,Ристић и Јагодић-Куриџа донели су Србији ново изједначење. После драме и поена Јагодића-Куриџе са линије пенала Србија је однела победу.

Најефикаснији у српском тиму био је Теодосић са 21 поеном и осам асистенција, Авраовић је уписао 17 уз пет скокова и седам асистенција, Јагодић-Куриџа 16, а Смаилагић 15.

Летонце је предводио Ломаж са 31 поеном, Бертанс и Гразулис су уписали по 17.