Фото: Бојан Д.Тошић

Ферата са два висећа моста, дуга 350 метара, изграђена на Црвеним стијенама, у срцу Романије, оправдала је очекивања туристичких радника из Сокоца.

– До изградње ферате, Црвене стијене је мало ко посећивао, а ове године је по речима наших водича Мирослава Дивчића и Стефана Бајагића, то станиште са пећином чувеног хајдука – Старине Новака, посетило близу 3.000 туриста. Они су били и гости Планинарског дома изграђеног на врху планине. Долазили су нам у госте туристи на „змајевима“, параглајдерима, моторима разних марки и типова, а пуну активност је имао и Аеро-клуб Соколац – истиче Бранкица Башић, директор ТО Соколац.

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Пажњу туриста је привукао и сувенир Сокоца у облику „гласиначких колица“ ископаних овде, далеке 1880. године, приликом изградње пута Сарајево – Рогатица – Вишеград, који је ишао делом територије Сокоца, а градила га Аустроугарска.

– Оригинал се налази у Природњачко-историјском музеју у Бечу. Изграђен је од бронзе и украшен чудноватим птицама, а по свему судећи је служио као кадионица, тежак око једног килограма. У сарадњи са локалном самоуправом радимо на томе да га вратимо у Соколац, јер је то наша културно-историјска баштина, или бар реплике тих артефаката – каже директорка ТО Соколац.

НЕДОСТАЈУ СУВЕНИРИ

„Гласинчка колица“, верну копију у гипсу је урадио академски сликар Младен Ђајић из Сокоца, у неколико примерака, па су бројни туристи остали ускраћени за званични сувенир Сокоца, а оправдање да није било новца за његову израду, „не пије воде“, тим пре што је туризам, у Стратегији развоја Сокоца 2020-2030, узета за окосницу развоја те локалне заједнице.