Саиф ал Ислам ал Гадафи, син покојног либијског вође Муамера Гадафија, регистровао се као председнички кандидат у тој земљи.

Избори у Либији треба да се одрже 24. децембра.

Саиф ал Ислам Гадафи је поднео своју кандидатуру за председничке изборе Високој државној изборној комисији у граду Дабхи – наведено је.

У Либији је настао хаос после свргавања и убиства Гадафија 2011. године након чега је власт подељена између две владе.

Влада националног јединства ће руководити земљом до избора.

Дуго се сматрало да је Гадафијев најочигледнији наследник управо Саиф ал Ислам Гадафи.

Након година проведених у сенци недавно је “Њујорк тајмсу” рекао да планира да се врати на политичку сцену.

Друго најстарије Гадафијево дете, од осморо колико их је имао, нада се да ће либијски парламентарни и председнички избори донети неке промене.

Новинару “Њујорк тајмса” је поручио: „Био сам далеко од либијског народа 10 година. Морате полако да се вратите. Као стриптиз. Морате се мало поиграти с њиховим умовима.”

Јавно је одбио очеву понуду да заузме другу најважнију позицију у земљи, тако да није имао функцију у либијској влади. Како је извештавао Стејт департмент, током Гадафијеве владавине био је друга најпрепознатљивија личност у Либији, што га је де факто чинило премијером. Предвиђало се да ће наследити оца, али је он то одбијао. Дана 27. јуна 2011. године Међународни кривични суд је за њим издао потерницу због злочина против човечности, убиства и прогона цивила, што он негира.

Ухваћен је 19. новембра те године на југу Либије и одведен авионом до Зинтана. Осуђен је на смрт 2015. године у Триполију због злочина током грађанског рата, иако му је суђено у одсуству. Међутим, 2017. је пуштен из затвора у Зинтану, а касније га је амнестирала влада из Тобрука, предвођена генералом Халифом Хафтаром. Ипак, и даље га гони Међународни кривични суд.

Откад се нашао на слободи, не зна се где тачно обитава. Његове политичке ставове је преносио Народни фронт, а сматра се да је та тајновитост потребна како би му се гарантовала безбедност.

Либијски је инжењер, доктор филозофије и политичар.

Године 1994. дипломирао је економске науке на Универзитету Ал Фатах у Триполију, а шест година касније је добио звање магистра пословне администрације бечког универзитета Имадец. Завршио је и Лондонску школу економије и политичких наука.

Током двехиљадитих, угостила га је и британска краљевска породица у Бакингемској палати и дворцу Виндзор, стоји на његовој страници на Википедији. Наводи се и да је 2009. године имао раскошну рођенданску забаву у Црној Гори, на којој су били присутни, између осталих, тајкун Олег Дерипаска, бизнисмен Питер Манк, као и принц Алберт од Монака.