Прошлогодишња анализа о здравственој заштити на подручју града Источно Сарајево показала је да пацијенти нису задовољни услугом, изјавила је извршни директор Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар” Источно Сарајево Милена Регоје.

Ово удружење организовао је данас округли сто “Превенција корупције у здравственом систему БиХ”, којем су присуствовали представници домова здравља са подручја града, као и Јавне здравствене установе “Србија” из Источног Сарајева.

Према њеним ријечима, грађани нису задовољни ни када је ријеч о цијени и набавци лијекова.

Регоје је истакла да је циљ програма, које Удружење организује у сарадњи са Болницом “Србија” и реализује уз подршку Центра цивилних иницијатива, смањење нивоа корупције у здравственом систему путем успостављања једнообразног система пријаве корупције и измјена и допуна постојећих правилника и прописа.

Она је навела да је прошлогодишња анализа на узорку од око 250 грађана у општинама које су у саставу града, показала да су се грађани највише жалили када је ријеч о услузи код хитног пријема.

“Анализе показују да је корупција кочница нашег друштвеног развоја, а и нас лично. Ми, као појединци, морамо да обратимо пажњу да постојеће законе примјењујемо на терену и како да и ми препознајемо проблем и реагујемо и истичемо то јавно”, истакла је Регоје.

Она је додала да је данас на округлом столу са представницима здравствених установа представљен приједлог правилника који је урадио тим правника Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар”, те ће се заједничким радом донијети закључке који ће бити од велике важности за све грађане и пацијенте који се лијече у здравственим установама на овом подручју.

Вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија изјавио је да је опредјељење управе, менаџмента и здравствених радника ове установе да је залагање за пружање квалитетних здравствених услуга пацијентима неупитно.

“Трудићемо се да тако и наставимо”, рекао је Шешлија новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, пацијенти у кутију жалби и утисака могу да пишу о личном искуство о пријему и лијечењу у болници, тако да има и позитивних, али и понекад негативних коментара.

“У сарадњи са главном сестром и докторима болнице, углавном се трудимо да на све те негативне појаве реагујемо, да се то у будућности не понови”, истакао је Шешлија.

Портпарол Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар” Источно Сарајево Сњежана Росуљаш навела је да је менаџмент Болнице “Србија” препознао ову иницијативу као добар вид праксе.

Она је додала да присуство директора здравствених установа овом округлом столу, указује на то да су сви у друштву свјесни постојања одређених проблема, те да ће заједничким напорима настојати да се неке појаве казне и да се промијени стање у здравству набоље, првенствено за грађане, односно пацијенте.

Према њеним ријечима, грађани се за пријаву корупције могу да обрате надлежним институцијама – Агенцији за борбу против корупције, а такође, при Министарству правде Републике Српске постоји тим за борбу против корупције.