Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује обележавању Дана Безбедносно-информативне Агенције. Уједно обележава се и 19 година од оснивања БИА.

БИА је стуб безбедности, одбране државе од тероризма али и од иностраних служби, служба која гарантује сигурност, самосталност, независност одбране против тероризма, иностраних служби, јер без њеног успешног рада ничега не би било. БИА је у смислу опремљености и своје снаге веома напредовала претходних година, све је обновљено што је било срушено. Све зграде су међусобно повезане. Видели сте најсавременије хемијске лабораторије за проучавање експлозива и различитих врста дроге – рекао је председник и додао да најмодернијом опремом може да одговори на изазове друштва.

– Овде раде дивни људи који су свој живот посветили очувању државне безбедности, борби против тероризма, вишим и националним и државним интересима и увек су на дужности. Знам да људи у БИА тачно знају шта од њих зависи, нормална и стабилна земља. То је једина служба у земљи која не трчи да се поохвали својим активностима – казао је Вучић и захвалио се свима онима који су ризиковали у претходном периоду.

– Оно што постаје све важнији део вашег посла је економска безбедност и будућност, хвала на додатном ангажману, то је један од разлога што имамо све успешнију и снажнију економију – истакао је председник Србије.

Вучић истиче да је много посла пред припадницима БИА.

– Увек ћете бити на удару, онолико колико је на удару самосвесна, јака и независна држава. Очекује вас још много посла, али сам уверен да ћете га урадити на најбољи могући начин. Зато смо ту да помогнемо, да имате најмодерније услове и да нађете још младих људи који су спремни за овај посао. Честитам на свим резулатима, хвала на резултатима и посвећености, све најбоље вам желим – рекао је председник Вучић.

Председник је потом одговарао на питања новинара.

О премештању инспектора Слободана Миленковића у Одељење за ратне злочине

– Не знам да ли се премешта, нити је то мој посао. Упознао сам га када су га Хркаловићева и Небојша Стефановић предложили за неку награду, ја сам му је уручио. Немам појма шта и колико ради. Јасно ми је да би неки желели да кадрирају по МУП и БИА, тога не сме да буде. Не знам да ли се то догађа, није мој посао, а није ни посао Н1. То је посао полиције и БИА ако је њихов кадар. Што се тиче самог предмета Јовањица, ако постоји било чија кривица, ти људи ће одговарати, судија ће на основу законских норми донети пресуду. Постоји други део Јовањице, то су несносне лажи које слушам две године. Када ме је позвао Стефановић, кад да ме обавести о томе, рекао сам хапсите, али за причу о мојој породици, нећу дозволити да причају лажи. Пресудом је доказано да сте говорили лажи. Никада нисам видео никога од тих људи. Неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиционе партије, ни медији о МУП и БИА.

О ситуацији на КиМ

– Желимо најбоље односе са Великом Британијом. Да оставимо по страни што не можете да упадате наоружани на КиМ, с наше стране не би било у реду чак ни правоснажне казне да им изричу. Гледате како да избегнете ескалацију. Немојте то да радите и да подржавите. Очекујете да кажемо баш је дивно што сте упуцали Софронијевића? Ја нећу то да кажем. Шта би било да је погинуо? Мало се бар уздржите.

С председником је и директор БИА Братислав Гашић, с којим је положио венац настрадалим припадницима БИА. Председник је током посете обишао лабораторије БИА и Оперативни центар Београдског центра БИА.

Подсетимо, Вучић је данас прво посеттио реконструисану зграду Земунске гимназије, а отићи ће и на обележавање Дана ослобођења Јагодине.

Радну недељу ће, како је најавио на Инстаграму, завршити вечером с потенцијалним инвеститором.