У оквиру пројеката EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery и EU4BusinessRecovery, које финансира Европска унија, објављен је јавни позив за додјелу грантова инвестицијама у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа у Босни и Херцеговини.

Кроз овај јавни позив, вриједан 3 мил КМ, Европска унија подржаће улагања у прерађивачке капацитете пољопривредно-прехрамбене индустрије кроз увођење иновација и развој нових и/или унапређење постојећих производа, маркетиншких алата, те осигурање континуитета пословања и сигурног и здравог радног окружења у БиХ.

Крајњи рок за подношење пријава је 3. децембар 2021. године до 17:00 сати.

На јавни позив могу се пријавити обрти, предузетници, задруге и предузећа која се активно баве винарством, прерадом маслина, воћа, поврћа, млијека, меса, прерадом јаја, прерадом и конзервирањем рибе, прерадом житарица, гљива, зачинског биља, љекобиља и меда.

Средства подршке по једној пријави могу износити од 30.000 КМ до 300.000 КМ (без ПДВ-а). За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% укупног износа предложене инвестиције, док 65% трошкова инвестиције финансира Европска унија кроз овај јавни позив.

У наредном периоду биће организоване инфо сесије путем Фацебоок странице ЕУ4АГРИ. Тачан термин инфо сесија биће накнадно објављен.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на веб страници пројекта https://eu4agri.ba/postavi-pitanje у периоду од 18. октобра до 14. новембра 2021. године.

Кроз пројекат ЕУ4АГРИ до сада је подржано 45 инвестиција пољопривредника и предузећа у БиХ, са инвестицијама укупне вриједности 10,7 мил КМ од чега је 6,3 мил КМ финансирала ЕУ.

У склопу ЕУ4АГРИ, ЕУ пружа подршку јачању конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Кроз ЕУ4АГРИ-Рецоверy, ЕУ пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских ефеката пандемије ЦОВИД-19 на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма, те осигурање континуитета њиховог пословања, док се кроз ЕУ4БусинессРецоверy утиче на смањење посљедица изазваних пандемијом на пољопривредна и туристичка предузећа, микро, мала и средња предузећа. За сва три пројекта Еуропска унија издвојила је 38 милиона еура.

Пројекте проводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Чешком развојном агенцијом (за EU4AGRI и EU4AGRI-Recovery) и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ и Међународном организацијом рада (ИЛО) (за EU4BusinessRecovery).

Више детаља погледајте ОВДЈЕ.