Руски предсједник Владимир Путин описао је тренутну ситуацију на европском енергетском тржишту као хистерију и хаос и оцијенио да је потребно постепено се окретати алтернативним изворима енергије.

Видите шта се дешава у Европи: хистерија и хаос на тржиштима. Због чега? Због тога што се нико према томе не односи озбиљно, неко се бави спекулацијама на проблемима климатских промјена, неко нешто потцјењује а неко почиње да смањује улагања у гране екстрактивне индустрије. Постепен прелаз (на декарбонизовану привреду) мора да постоји. Наша земља има апсолутно све могућности да избјегне сличне грешке, рекао је Путин на састанку са члановима владе.

Путин је додао и да се сада добро види чему виде одређене неизбалансиране одлуке, преноси Спутњик.

– То се одлично види на енергетском тржишту Европе – рекао је Путин и додао да је развој зелене енергије један од приоритета за Русију.

Цијене гаса у Европи обориле су данас нови рекорд.

Према подацима са берзе ИЦЕ Футурес, вриједност новембарских фјучерса према индексу холандског ТТФ, најликвиднијег европског гасног хаба, достигла је око 14.30 по локалном времену 1.427,4 долара за хиљаду кубних метара.

Цијене гаса су посљедњих недјеља драстично скочиле: почетком августа су биле на нивоу од 515 долара за хиљаду кубних метара, мјесец дана касније – 614 долара, а крајем септембра је двоструко порасла.

И цијена угља у Европи пробила је двадесетогодишњи рекорд.