Тромјесечни Програм за дјецу у години пред полазак у школу у Српској спроводи се од 1. октобра, а како су у Министарству просвјете и културе РС објаснили, ове године фокус је на руралним и неразвијеним општинама.

Како су навели у надлежном министарству за „Независне новине“, овогодишњим програмом пружа се могућност дјеци која живе у срединама у којима нема предшколских установа да буду укључена у програм предшколског васпитања и образовања. Додали су да се овогодишњи програм реализује до 30. децембра у 11 општина у Српској.

„То су општине Доњи Жабар, Језеро, Калиновик, Оштра Лука, Пелагићево, Петрово, Рибник, Рудо, Станари, Трново и Хан Пијесак, а у сарадњи са 15 установа, 14 основних школа и Центром за социјални рад Хан Пијесак“, навели су у Министарству просвјете и културе РС.

Истакли су да је овим обухваћено укупно 211 дјеце, што представља 73,52 одсто дјеце од укупног броја малишана, узраста од пет до шест година, рођене на територији ових општина.

Додали су да је за реализацију овог програма Влада РС, односно надлежном министарство обезбиједило средства у износу од 29.175 КМ.

„У програм су укључена дјеца која ће у наредној школској години бити уписана у први разред основне школе и он ће трајати три мјесеца, сваким радним даном по три сата. За реализацију програма задужени су дипломирани васпитачи, а у јединицама локалних самоуправа у којима на евиденцији незапослених лица Завода за запошљавање није било дипломираних васпитача, за реализацију програма ангажовани су професори разредне наставе или дипломирани педагози, који су били на евиденцији незапослених лица“, појаснили су у ресорном министарству. Навели су да је Министарство просвјете, поред средстава за водитеље програма, обезбиједило радне књиге и средства за пакете потрошног материјала, као и материјала за игру и рано учење.

Колики је значај овог програма за „Независне новине“, навела је и Миланка Васиљевић, директорица ОШ „Вук Караџић“ у Језеру, која каже да малишани у овој општини немају вртић те да се кроз овај програм први пут сусрећу са школом.

„Имамо 13 малишана узраста од пет до шест година који ће похађати овај програм. Ово је значајно јер дјеца се први пут сусрећу са предшколским образовањем зато што нису ишла у вртић“, рекла је Васиљевићева. Додала је да им је јуче био први дан те да се кроз овај програм први пут сусрећу и са вршњацима.

„Општина Језеро је мала општина, али су насеља удаљена једно од другог те малишани нису имали прилику да се сусрећу“, закључила је Васиљевићева.

У ОШ „Никола Мачкић“ у Доњој Превији за „Независне новине“ рекли су да имају 15 полазника у овом програму те су потврдили да ни ова општина нема предшколску установу.

„Програм је значајан због социјализације ученика, јер смо ми мала средина те се ученици први пут у предшколском програму сусрећу са институционалним васпитањем и образовањем“, казала је за „Независне новине“ Ивана Савић, директорица ове школе.

Додала је да су се малишани који су јуче први пут сјели у школске клупе кроз игру и забаву упознали са почетним садржајем, али се на овај начин и први пут одвајају од родитеља. Овај програм у Српској спроводи се од 2011. године и кроз њега су до сада прошла 41.882 дјетета у 1.746 васпитних група, за шта је издвојено 3.063.942 КМ.