Усвојени Извјештаји о основном и предшколском образовању (ВИДЕО)

Шеста редовна сједница Скупштине општине Соколац

0
Фото: Б.Радоњић

Одборници Скупштине општине Соколац су усвојили све тачке дневног реда на данашњој шестој редовној сједници. Поред Извјештаја о успјеху ученика Основне школе „Соколац“ у учењу и владању на крају школске 2020/2021. године, усвојени су и Извјештај о васпитно-образовном раду за радну 2020/2021. годину Установе за предшколско васпитање и образовање, као и годишњи програм рада ове установе за 2021/2022. годину.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић рекао је да су током претходне године, због специфичног начина рада усљед пандемије, прављени уступци при провјери знања ученика и оцјењивања, па је пролазност била 100 одсто, са много одличних ученика и 12 вуковаца у деветим разредима.

– Од 1. септембра, настава се одвија у комплетним одјељењима са часовима по 45 минута, уз спровођење свих епидемиолошких мјера. Иако се епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац погоршава, у нашој школи није алармантно стање и ниједно одјељење није у изолацији. Тренутно је 19 ученика у изолацији због контакта са зараженим особама, а код четири ученика и три наставника потврђен је вирус корона, који не утиче на редовно одвијање наставе – нагласио је Рајић.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Споменка Маловић је истакла да је повећан број дјеце у овој установи и да је вртић добио на кориштење још двије просторије у оквиру објекта које је раније користила Основна школа „Соколац“.

– Обданиште тренутно има 158 дјеце у осам васпитно-образовних група, чија цијена боравка износи 150 КМ. Упис малишана још траје и сва дјеца су примљена по конкурсној процедури. Вирус корона је тренутно потврђен код једне васпитачице и троје дјеце са блажом клиничком сликом – додала је Маловићева.

Након сједнице, одборник СДС-а Данко Вучетић је нагласио да је овај период усљед пандемије вируса корона, захваљујући руководству Основне школе успјешно превазиђен.

Шеф клуба Одборника СНСД-а Ђорђе Радић је такође указао на отежан рад образовних установа, условљених актуелном епидемиолошком ситуацијом.

– Мислим да је један вишегодишњи проблем недостатка просторија у вртићу ријешен захваљујући новом руководству ове установе. То је добра ствар, првенствено за дјецу, чија су оба родитеља запослена. Када је у питању Основна школа „Соколац“, сматрам да су оцјене мало нереалне у овом тренутку узимајући у обзир да су часови били по двадесет минута и да дјеца нису могла довољно знања да приме. Надамо се да ће остати оваква ситуација и часови од четрдесет пет минута, јер дјеца су много истрпила у претходној години и ту смо на располагању директорима да помогнемо колико можемо – рекао је Радић.

Једногласно је усвојен и Приједлог Одлуке о продаји градског грађевинског земљишта у Видрићима путем лицитације. Одборник СДС-а Данко Вучетић је истакао да ће ова странка увијек подржати конструктивне приједлоге, чији је циљ развој општине Соколац.

– Општина Соколац се креће једним интензивним током и експанзијом менаџерске политике, а томе у прилог иде и податак да смо данас усвојили одлуку о продаји земљишта у Видрићима, гдје се већ појавио власник одређених парцела Милан Станојевић, који гради етно-село на том простору. Визијом развоја туризма наше локалне заједнице, желимо да се и тај дио општине развија – навео је Вучетић.

Ђорђе Радић, Шеф клуба одборника СНСД-а је рекао да је ова продаја само још један подстрек за приватнике који желе да улажу у развој општине Соколац и нагласио да је Станојевић својим радом заслужио да има подршку локалног парламента.

Већином гласова одборника, данас је за члана Општинске изборне комисије Соколац изабран Драган Башевић, док је за члана школског одбора Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац у име јединице локалне самоуправе изабрана Сњежана Самарџија.

На скупштинском засиједању саопштено је да је од данас предсједник клуба одборника Демоса у Скупштини општине Соколац Срђан Кнежевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име