Лани је у Српској породичног доктора промијенило укупно 26.524 а у 2019. години 30.874 осигураника.

Из Фонда здравственог осигурања РС подсјећају да грађани од октобра, па до краја децембра, могу да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога, на много једноставнији начин без навођења разлога промјене.

– Дакле, уколико неко из било којег разлога жели да промијени изабране докторе, најбоље би било да то уради у овом такозваном „редовном периоду“ за промјену љекара, јер је процедура много једноставнија. Наиме, потребно је само да попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду. При томе, нису обавезни да наводе разлоге промјене – наглашавају у ФЗО РС и додају да је изузетно значајно да се избор или промјена доктора обави до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину.

– Наиме, од броја регистрованих особа зависи и колико ће који дом здравља добити средстава. Такође, код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе од почетка наредне године – објашњавају у овом фонду

Подсјећају да је доктора могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима.

– Тада је процедура компликованија. Неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као на примјер усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду и слично. Подсјећамо да грађани могу да изаберу породичног доктора, гинеколога или педијатра у оним здравственим установама, јавним и приватним, које са Фондом имају потписан уговор, док мјесто пребивалишта већ одавно није услов за избор породичног доктора – поручују из ФЗО РС.