Уставни суд Босне и Херцеговине утврдио је да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Републике Српске.

Закон о шумама РС-а је мијењан неколико пута, а измјена која се односи на врховног титулара шума у овом ентитету многима је била спорна. Нова одлука Уставног суда БиХ значи да је дефинитивни титулар имовине шума у РС-у заправо држава Босна и Херцеговина.

„С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине док се то не ријеши одговарајућим законом на нивоу БиХ“, изјавио је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Апелацију поводом Закона о шумама РС-а је поднијело седам делегата Вијећа народа РС-а (Михнет Окић, Алија Табаковић, Џемалудин Шабановић, Фарук Ђозић, Мурис Чиркић, Ахмет Чиркић и Самир Баћевац) који сматрају да су чланови тог закона неуставни и штетни по БиХ. Експерти сматрају да је њихова реакција и закашњела, те да је штета већ настала због власничког господарења шумама и шумским земљиштем у РС-у.

Иначе, шуме и шумско земљиште чине више од 70 посто територије бх. ентитета Република Српска.

Мијан је додао да су на данашњој пленарној сједници која је одржана у Мостару биле још неке одлуке из апелационе надлежности из оцјене уставности, те да ће ускоро бити саопштење са сједнице са више детаља.