Незаобилазно мјесто у склопу прославе славе Града Источно Сарајево (ВИДЕО)

„Дани Источног Сарајева“ настављени јуче на „Малом Зејтинлику“

0
Фото: Ј.Маринковић

У склопу манифестације „Дани Источног Сарајева“, која се одржава поводом крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског Зимоњића, на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ служен је помен и одата почаст погинулим борцима у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату. Вијенце су положили министар спољне трговине и економских послова Босне и Херцеговине Сташа Кошарац, делегација града Источно Сарајево предвођена градоначелником Љубишом Ћосићем, представници Скупштине општине Соколац, те у име генерала Драгана Јосиповића вијенац је положио Милан Јоловић. Међу присутнима су били представници општина, као и борачких организација у саставу града ИС.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је да је са намјером изабрано да се „Мали Зејтинлик“ посјети 15.септембра, када се обиљежава Дан српског јединства, слободе и заставе.

-Ово је најзначајније и најсветије мјесто Источног Сарајева, мјесто гдје леже они који су стварали Град. Специфичност Источног Сарајева је у томе што овдје почива велики број људи који су одбранили своју територију у рату, да би потом у миру зарад стварања Републике Српске, морала бити предата. Због тога је цијена њихове жртве још већа и никада не смијемо да је заборавимо. Иако је то била обавеза и прије, у наредном периоду настојаћемо да обиљежавања свих датума важних за Источно Сарајево започнемо на „Малом Зејтинлику“ или барем у оквиру истих ово свето мјесто посјетимо. Сигуран сам да ће се све општине заједно са Градом убудуће борити за бољи положај борачке популације – поручио је Ћосић.

Фото: Ј.Маринковић

Бранко Короман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево, истакао је да слободе и српског јединства не би било данас да није људи који су своје животе дали у протеклом рату, а њих је са простора Сарајевско – романијске регије чак 4.100.

-Сасвим је достојанствено и ред је да у склопу прославе града Источно Сарајево са овог мјеста одамо почаст свим тим жртвама. Након тога, можемо да гледамо унапријед и да промовишемо будућност – рекао је Короман.

Начелник Сокоца Милован Бјелица подсјетио је да је општина Соколац једна од ријетких у Српској гдје је подигнут споменик солунским добровољцима.

-Због тога се код нас традиционално обиљежава пробој Солунског фронта и пресрећан сам због чињенице да се тог дана, а ево данас и у оквиру крсне славе Града, прославља Дан српског јединства, слободе и заставе. Као један од директних учесника у стварању Српског Сарајева веома ме радује што се град Источно Сарајево гради и развија. Са „Малог Зејтинлика“ је важно да пошаљемо поруку о јединству српског народа. Поразговараћу са митрополитом и борачким организацијама да ово гробље добије име „Нови Зејтинлик“, јер ови крстови нам доказују да није ријеч о малом гробљу. На свим објектима и институцијама на подручју општине Соколац данас су истакнуте српске заставе, а застава Републике Српске на згради Општине се никада не скида – казао је Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Програм обиљежавања крсне славе града Источно Сарајево наставља се вечерас, од 19.00 часова у Културном центру у Трнову, премијерним приказивањем филма о страдању Срба у Ледићима, аутора Гвоздена Шарца.

Манифестација „Дани Источног Сарајева“ почела је у понедјељак, 13.септембра и трајаће до петка, 17.септембра.