У згради Владе ФБиХ завршен је састанак на позив премијера Фадила Новалића са представницима здравства у ФБиХ као и кантоналним премијерима и министрима с циљем дефинисања заједничких мјера и активности у вези са епидемиолошком ситуацијом изазваном вирусом корона и процесом имунизације становништва у ФБиХ.

Фадил Новалић обратио се јавности, и рекао је да ФБиХ неће ићи у рестриктивније епидемиолошке мјере.

“Не намјеравамо ићи у затварање, имамо мјере које су на снази и оне се требају поштивати. Наставићемо са доношењем оквирних мјера, а кантони ће доносити рестриктивна мјере уколико буде потребно”, рекао је Новалић.

Он је истакао да је потребно извршити имунизацију те прозвао све грађане да се вакцинишу.

“На почетку смо школске године, дјеца се требају вратити у школске клупе. Морамо урадити додатне напоре како бисмо заштитили здравље дјеце, а и просвјетних радник”, истакао је Новалић.

Премијер Средњобосанског кантона Тахир Лендо је рекао да су у овом кантону мјере још на снази те да се ради на промоцији имунизације.

“Ми смо међу првим кантонима који смо приближили систем вакцинације сваком грађанину. Ићи ћемо, у договору са Кризним штабом, да дјеца и студенти редовно и у клупама похађају наставу у пуном капацитету. Ићи ћемо на то да дјеца похађају нормално наставу, да час траје 45 минута”, истакао је Лендо.

Премијер Тузланског кантона Кадрија Хоџић рекао је да подржава флексибилни приступ, а не рестриктивни.

“Оно што ми радимо јесте вршимо имунизацију и унутар домова здравља, у амбулантама. . Обезбиједили смо као добру праксу стимулирање медицинских радника који раде прековремено, додатним милионом КМ. Настава ће почети у учионицама, имамо тим који бдије, не само Кризни штаб, будући да сматрамо да је ово задатак генерације. Ако успијемо онда је генерација успјела, ако не, онда је то генерацијски неуспјех”, нагласио је Хоџић.

Новалић је додао да су упутили захтјев свим надлежним институцијама да се превазиђу здравствене и економске посљедице пандемије.

“Прошле године Влада ФБиХ је издвојила 540 милона КМ грантова за помоћ у превазилажењу посљедица панедмије, ове године ће бити слична цифра. Уз Федерални завод за јавно здравство и Федерални кризни штаб, настављамо активно да радимо на процесу сузбијања пандемије. Ми ћемо као Влада ФБиХ, заједно са кантоналним владама затражити од јавних емитера, мислим и на кантоналне телевизије јачу промоцију вакцинације у видеоспотовима који ће бити пласирани у програму”, казао је Новалић.