Купина јача имунитет, снижава холестерол, штити срце и одлична је превенција код појединих облика карцинома. За побољшање крвне слике препоручује се да наздравите уз вино од ових прелепих, црних бобица.

Невероватне црне бобице за којима смо најчешће посезали као деца боравећи код баке на селу, осим освежавајућег ефекта, имају и велику добробит за наше здравље. Купина јача имунитет, снижава холестерол, штити срце и одлична је превенција код појединих облика карцинома. За побољшање крвне слике препоручује се да наздравите уз вино од ових прелепих, црних бобица.

Природни чистач

Ово моћно воће сиромашно је калоријама, али зато обилује витамином Ц, а садржи и биофлавоноиде, гвожђе, калцијум, натријум, етарско уље, танине, пектин, шећере, витамине Б групе, биљна влакна, као и јабучну и винску киселину.

Лековита својства купине

– јача имунитет
– побољшава памћење и концентрацију
– помаже код тегоба дисајних путева
– спречава и помаже код болести срца и крвних судова
– подстиче пробаву
– подмлађује кожу
– помаже код анемије
– природни је лек за гихт и остеопорозу
– идеалан је за труднице и дојиље

Када је о лековитости реч, моћан су антиоксиданс, смањују стварање лошег (ЛДЛ) холестерола, јачају имунитет, крепе организам, помажу очувању колагена и благо прочишћавају црева. Пошто садржи бетаине, сок од свежих купина подстиче правилан рад ћелија јетре и штити је, док истовремено повољно делује на жучну кесу и чисти жучне путеве.

Антоцијанин, који и боровницама даје тамну боју, снажан је антиоксидант који спречава упалне процесе и благотворно делује на здравље, посебно кардиоваскуларног система, док салицилна киселина (активни састојак аспирина), која се иначе користи за ублажавање болова, снижава температуру и делује противупално.

Вино и чај

Купиново вино, које има велику хранљиву вредност, одавно је цењен и доказан лек у борби против малокрвности. Осим гвожђа, оно обилује витаминима Ц и Б, фолном киселином и пектином, па побољшава циркулацију, убрзава рад црева, регулише крвни притисак, јача имунитет и отпорност организма, појачава апетит и поспешује метаболизам.

Купиново вино припрема се на следећи начин: 10 кг свежих зрелих купина изгњечите и добро помешајте са највише 2 кг шећера (мере по потреби смањите пропорционално). Ову мешавину налијте у стаклене флаше и оставите да стоје на сунцу два месеца. Затвараче на флашама притом не треба јако притегнути. Након тога процедите, па добијено купиново вино исто тако чувајте у стакленим флашама на хладном и тамном месту. У лековите сврхе сасвим је довољна дневна доза од 0,5 до 1 дл овог напитка, али у дужем временском период, рецимо 2-3 месеца.

У народној медицини чајеви и препарати од листа купине употребљавају се код акутних пролива и у случају упале крајника, за гргорење и испирање. Активни састојци делују на скупљање ткива и смирење упале цревне слузокоже, а услед стимулисања лучења инсулина благо делује и на снижење нивоа шећера у крви.

Кремасти сладолед

Састојци: 2,5 дл слатке павлаке, 2 дл киселе павлаке, 50 г шећера у праху, шоља пасираних купина (или другог воћа по жељи).

Припрема: Умутити слатку павлаку као шлаг, додати шећер, киселу павлаку и на крају пасирано воће. Све лепо промешати и замрзнути. Повремено промешати да се не би направили кристалићи леда. Ако волите кремастији сладолед, послужите га док се још није сасвим стегао. На исти начин се може припремити и сладолед од другог воћа, а посебно ће интересантно изгледати послужен на штапићу. Припремљену смесу треба сипати у мале пластичне калупе за сладолед и замрзнути. Пре служења, калуп сасвим накратко зароните у врућу воду да би се лакше извадио сладолед. Док је још замрзнут, прелијте са пар кашика растопљене чоколаде, окрећући штапић у једној руци. Поспите одмах сецканим лешницима и сачекајте пар тренутака док се глазура стегне.

Воће у чаши

Састојци: 500 г купина, 2 кивија или поморанџа, 2 крушке, пола ананаса, десетак листова нане.

Припрема: Киви и ананас ољуштите и крупно исеците, крушке исеците на кришке. Све воће и нану пропустите кроз соковник или блендер (у том случају додајте мало воде). Сипајте у чаше, додајте мало леда и украсите са кришком ананаса, покојом купином и листићем менте.

Брзи колач без печења

Састојци: 100 г тамне чоколаде, 50 г путера, 100 г кекса, 400 г бобичастог воћа по избору – купина, боровница, рибизли, малина, кесица ванилин-шећера, 5 листића желатина, 250 г павлаке за шлаг, 250 г киселе павлаке, 75 г шећера, сок и кора од пола лимуна.

Припрема: Чоколаду растопите с путером. Кекс, ако није млевен, ставите у кесицу и размрвите оклагијом, па помешајте с чоколадом. Округли калуп обложите папиром за печење, ставите смесу, поравнајте и ставите у фрижидер. Пола воћа (или мање) оставите за украшавање, остало измиксајте, пропасирајте и помешајте с ванилин-шећером. Умутите шлаг од павлаке, додајте киселу павлаку, шећер, сок и кору од лимуна, као и пире од воћа. Растопите желатин, па додајте у фил. Готовим филом премажите кору од кекса, поравнајте и ставите на четири сата у фрижидер. Пре послуживања украсите преосталим воћкицама.