Још један пожар избио је у кампу, а он је најновији у низу пожара који горе већ данима на планинама и у шумама сјеверне Калифорније.

За овај амерички регион јуче је на снази црвени метеоаларм за опасно јак вјетар и топло и суво вријеме, а ти услови погодују за још више неконтролисаних пожара, укључујући Дикси и оближњи пожар Калдор у сјеверној Сијера Невади, који су уништили у потпуности мала сеоска насеља Гринвил и Гризли Флетс, на срећу без смртних исхода, преноси АП.

Ватрогасци су потврдили да је у сриједу у пожару који су изазвали вјетрови брзине до 48 километара на сат спаљено на десетине мобилних кућица у округу Лејк и том приликом је повријеђен најмање један становник прије него је пожар саниран.

За око 1.600 људи је издато наређење да се евакуишу, а шериф округа Лејк Брајан Мартин упозорио је на „непосредну пријетњу животу и имовини“.

Најмање још 16.000 других домова и даље је угрожено пожарима у Калифорнији, који су међу стотињак који горе у десетак западних америчких држава, а десетине хиљада људи је тренутно под упозорењем за евакуацију, саопштили су ватрогасци.

У пожару на сјеверу Сијера Неваде у сриједу је спаљено приближно 50 кућа и других објеката у и око Гризли Флетса, мјеста са око 1.200 становника, потврдили су из ватрогасне службе.

Како је наведено, двије особе са тешким повредама превезене су авионом у болнице са овог подручја.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом прогласио је ванредно стање у округу Ел Дорадо због пожара који се скоро утростручио, а на сјеверу пожар Дикси напредовао је према Сузанвилу, мјесту са око 18.000 становника који су упозорени да буду спремни за евакуацију.

Пожар Дикси, назван по путу гдје је највјероватније започео, највећи је од више десетина великих пожара који током ове недјеље горе широм државе, а други по величини у забиљеженој историји Калифорније.

До сада је уништио више од 600.000 хектара и 1.200 домова, а евакуисано је између 12.000 и 28.000 особа, према калифорнијском Министарству за шумарство и заштиту од пожара.

Истовремено, америчке власти које претражују подручја Сјеверне Каролине које су поплављене након тропске олује Фред, потврдиле су да су двије особе пронађене мртве, а још око 20 се воде као нестале.

У међувремену, Фред, сада као постропски циклон пролази кроз Њујорк и Нову Енглеску, а истовремено тропска олуја Хенри ствара опасне таласе на плажама источне обале.

Прогностичари очекују да ће се Хенри вјероватно претворити у ураган када се почетком сљедеће недјеље приближи сјевероистоку САД.