Фото: СРНА

Компанија Алумина обавијестила је данас јавност и запослене да се поново суочава са проблемом потпуне угрожености пословања, као и самог опстанка фабрике.

Наиме, Окружни суд у Бијељини је потврдио одлуку зворничког Суда којом је у априлу 2017. године блокиран рачун Алумине, тако да након посљедње одлуке, спорни дуг фабрике са каматама према фочанском Павгорду износи 245.261.082 КМ, саопштено је из компаније Алумина.

– Јавност врло добро зна да Алумина није имала било које користи од овог новчаног износа, нити је икад примила било који новчани износ по основу спорног дуга. Но, без обзира на то, као и низ других аргумената, локални судови, су донијели незаконито и неутемељено рјешење о извршењу, које може произвести трајну несолвентност фабрике – саопштено је данас из Алумине.

На посљедњем састанку Правног тима са надлежнима из Алумине, анализирана је ова ситуација, те како су се стекли разлози за отварање стечаја над фабриком, између осталог, упућен је приједлог Управи Алумине за иницирање поступка стечаја.

– У намјери очувања пословања фабрике и радних мјеста, Управни одбор фабрике је прихватио упућене приједлоге, те упутио приједлог за отварање стечаја надлежном суду. Тешка одлука коју је Управа донијела у овом моменту представља кључ за опстанак фабрике какву познајемо – истиче се у саопштењу.

Вјерујући у институције Републике Српске, Управни одбор и менаџмент Алумине упућује апел свим надлежним органима да омогуће даљи несметан рад и развој фабрике, нарочито имајући у виду економски и стратешки значај овог привредног гиганта, као и чињеницу да овај дуг, а ни наведени новчани износ никад није стигао у Републику Српску.

– Имајући у виду да компанија сарађује са више од 1.000 добављача, оваква ситуација, без сумње, урушава годинама стицани кредибилитет и ствара неизвјесност код наших пословних сарадника, чиме отежава нормално снабдијевање фабрике. Наглашавамо да Алумина запошљава близу 1.500 радника и да се ове године очекује приход од око 300 милиона конвертибилних марака – додаје се у саопштењу.