Представници пет села мјесне заједнице Каљина посјетили су данас начелника општине Соколац Милована Бјелицу и упознали га са проблемом у водоснабдијевању, којем су изложени већ три мјесеца.

Према њиховим ријечима, ради се о водовoду „Шијићи“ који су мјештани радили прије више од четрдесет година, уз сопствена улагања и поменути водовод никада није био у систему „Врела Биоштице“. Истичу да није хумано на овако екстремно високим температурама да нема воде, наглашавајући да су посјетили извор и сами се увјерили да има довољно воде.

– Овај водовод је у функцији од 1975. године. МЗ Каљина је до рата имала сигурно око 2.000 становника и имали су уредно водоснабдијевање. Данас нема ни 150 мјештана а имамо жестоке проблеме. Три мјесеца на мојој чесми нема ни капи воде. Када смо год провјеравали извор, био је пун. До Гира капицитет воде одличан, од Гира према нашим селима нема никако. Највећи проблем је, што послије рата има више нелегалних прикључака и одговорно тврдим да треба сви да уведу сатове и да се вода уредно плаћа као и у свијету – нагласио је Драгомир Божић из села Каљина.

Такође, Нурага Селимовић из села Ријећа, указао је на постојање накнадних прикључака уз констатацију да је неопходно да неко утврди и испита зашто воде на извору има довољно а на кућним праговима нема.

Он је навео да је ријеч о селима: Ширијевићи, Храстишта, Ријећа, Цврчићи и село Каљина.

Након састанка, начелник Бјелица је истакао да ће већ сутра група људи изаћи на терен, покушати утврдити и отклонити квар, како би људи који живе на овим подручијима што прије добили воду, јер сва домаћинстава имају и одређен број стоке којима је вода неопходна, а поред тога баве се и производњом млијека и млијечних производа.

– Општина је увијек излазила у сусрет када би се мјештани мјесних заједница обраћали за помоћ. Договорили смо данас, да се направи уговор о дјелу, гдје ће радници отклонити квар и желим да нагласим да је општина Соколац увијек уредно измиривала обавезе и плаћала раднике који су те радове изводили. Чуо сам од мјештана, да воде има довољно на извору и резервоарима, те да има нелегалних прикључака и ово све указује на то да се мора што прије извршити преузимање Јавног предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ и укључити све водоводе на подручју општине Соколац у систем овог предузећа – казао је Бјелица.

Начелник Бјелица је најавио састанак 31. августа, којем ће присуствовати стечајни управник Радомир Јокић и стечајни повјериоци како би се убрзао процес око реорганизације „Врела Биоштица“.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.