Општина Соколац обиљежила је Дан и Крсну славу, светог пророка Илију, а тим поводом организоване су бројне манифестације. Премијеру Радовану Вишковићу уручена је Повеља општине Соколац – највеће признање које се додјељује поводом Дана и крсне славе општине.

Поводом Дана општине разговарали смо са начелником Милованом Бјелицом који нам је рекао да ова локална заједница сваке године биљежи све већу привредну активност.

“Општина Соколац је опредјељена да своју будућност гради на развоју туризма. Уз сигурно кретање ка што већем степену финалне прераде дрвета у наредним деценијама важно је смањити губитке и зауставити бесправну сјечу. Шума као плућа Сокоца, чиста и уређена, наше је опредјељење и обавеза. Туризам уз производњу и прераду здраве хране, будућност је читаве романијске регије”, каже Бјелица за Nacelnik.net.

Он је истакао да се увелико ради на развоју туризма на подручју Сокоца, те да су дио пројекта Виа Динарика у који је укључено свега дванаест општина у БиХ.

Фото: Момир Томић

“О темељности тог рада свједочи израда Стратегије развоја туризма 2021-2025 у којој ће се наћи пројекти које сматрамо да су важни за развој Сокоца. Неки од њих су већ започети, а други у фази припреме. Ријеч је о Соколовом-граду, планинском ресорту на Равној Романији, затим о изградњи и уређењу комплекса у Шуми посебне намјене Талине, те о изградњи базена и стадиона у склопу СРЦ Бара”, каже начелник Бјелица.

Стратегију ће, наводи он, чинити приједлози, односно пројекти и идеје привредника, организација невладиног сектора и свих грађана који планирају да раде у области туризма.

Параглајдинг / Фото: Аеро клуб Соко

“Аеро клуб Соко планира изградњу хангара као предуслов за одвијање ваздухопловних активности, да би употпунили понуду авантуристичког туризма. У плановима је и сарадња са другим аеро клубовима и прихват других летјелица на боравак на дужи период уз упознавање и едукацију заинтересованих за спортско ваздухопловство. Све ово има за циљ стварање услова за отварање првог ваздухопловно-спортског обучног центра на истоку Републике Српске. Истакао бих и улагања инвеститора из Зворника господина Милана Станојевића, који у Видрићима надомак Сокоца гради викенд насеље, а већ је изградио цркву у руском стилу и подигао крст. Поред раније саграђених тениских терена тениског клуба Сервис винер породице Кезуновић”, каже начелник Бјелица.

Ту су и планови и активности планинарског друштва Гласинац, које је покретач туризма на простору Романије, а тичу се активног одмора у природи.

Бјелица наводи да су у стратегију приложили уцртавање стаза Виа хајдучија, попут Виа Ферате – Соколов пут, монтибајк стазе, али и уређење простора за камповање, те смјештајних капацитета у Планинарском дому.

“Такође су ту и активности Омладинске организације Соколац која је ове године организовала прву Сачијаду. Општина и ја лично смо их подржали, а они су се тако добро показали, да су сви учесници и гости исказали жељу да дођу и наредне године. Ово је одлична туристичко гастрономска активност”, каже Бјелица.

Он истиче да ће све ове али и бројне друге планове и идеје, Општина Соколац подржати и дати свој допринос њиховој реализацији.

На пољу заштите природног богатства, а у циљу промоције здравог начина живота и подстицања домаћих и страних инвеститора да улажу у туристички сектор, Соколац је први у БиХ заштитио своје ријеке. Биоштица и Каљина остају оазе и рај за љубитеље пецања и вожње кајаком.

“Ушли смо у процедуру формирања заштићеног подручја на Романији, гдје професори са Шумарског факултета у Бањој Луци у сарадњи са стручњацима Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа раде на проглашењу парка природе Црвене Стијене. Дио тих планова представља и план ШГ „Романија“ да изграде шумарску кућу, а која би између осталог служила и као смјештај и станица за ренџере и чуваре Парка природе”, рекао је Бјелица.

Општина Соколац је радила Мониторинг квалитета ваздуха, а увидом у достављени Мониторинг 2021 на локацији Надроманија-Видиковац-Црвене стијене, констатовано је да је мјерење извршено по европским стандардима које указује на то да се ради о ваздуху одличног квалитета (озон 54,30%). Загађујуће честице су испод дозвољене границе према ЕУ стандардима и нормама, што представља предуслов за унапређење здравственог туризма који долази до изражаја у пост ковид ери.

Када је у питању привреда, Бјелица наводи да ће се базирати на чистим технологијама и лакој индустији гдје доминирају мала и средња предузећа.

“У плану је изградња технолошког парка у кругу садашње Нове Романије, коју Општина Соколац уз разумјевање Владе Републике Српске жели да преузме у своје власништво и ту оформи нову пословну зону. Идеја је да се у оквиру те зоне поред технолошког парка, нађу представништва, те прозводни капацитети мањег обима. Са постојећом инфраструктуром, уређеним приступним путевима, комуналним прикључцима, расвјетом, те заштићена улазном капијом, ова зона уз мале измене и са мининималним преуређењем, нудиће одличне услове за све инвеститоре”, каже Бјелица за Nacelnik.net.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име