Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обиљежавању Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији Олуја, да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале прије тога у Хрватској, као и да не смијемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

Да се помолимо Богу да у своје наручје прими све невине пострадале страшних августовских дана 1995. године, али и оне прије тога, од задарске кристалне ноћи, страдале у Медаку и личким селима, до Пакраца и западнославонских села, све невино побијене у градовима и селима, по улицама и њихвама у кућама и становима – рекао је Порфирије наком опела у Бусијама, којем је присуствовао државни врх Србије и Републике Српске на челу са предсједником Србије Александром Вучићем.

– Сабрали се да се молитвено сетимо небивалог по размерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем -навео је патријарх српски.

Молећи се за пострадале не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања, а још мање да уђемо у матрицу запомагања и паралишемо себе затварањем у безилазно стање жртве, поручио је патријарх.

Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то прије трајна мука и пакао.

Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења, рекао је патријарх.

Порфирије је поновио ријечи бившег патријарха Германа – Не смијемо заборавити, али морамо опростити.