Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а утврдила је да је главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић починила дисциплинске прекршаје, због чега је смијењена с ове функције. Ипак, Тадић има право жалбе, а до завршетка процеса наставиће водити Тужилаштво БиХ.

У априлу ове године, подсјећамо, Канцеларија дисциплинског тужиоца (УДТ) ВСТВ БиХ поднијела је дисциплинске тужбе против Гордане Тадић, главне тужитељке Тужилаштва БиХ и Ранка Дебевца, предсједника Суда БиХ.

Тужба против главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић поднесена је због дисциплинских прекршаја из члана 57. Закона о ВСТВ-у БиХ и то: тачке 8, односно „немар или непажња у вршењу службених дужности“, те тачке 17, односно “пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу са одлукама, наредбама или захтјевима Савјета”.

Против ње је поднесена и тужба из тачке 22, односно „понашање у суду или тужилаштву или ван суда или тужилаштва које штети угледу тужилачке функције“.

Прва тачка дисциплинске тужбе против тужене главне тужитељкеТужилаштва БиХ Гордане Тадић односи се на свјесно занемаривање обавезе и налога Савјета да се предмети тужилаштва распоређују у рад тужиоцима путем аутоматског система расподјеле (ТЦМС) у периоду њеног мандата на функцији главног тужиоца.

Друга тачка се тиче пропуштања да као руководилац Тужилаштва БиХ примијеном одредаба Закона о заштити тајних података обезбједи покретање поступка персоналних безбједносних провјера особља Тужилаштва БиХ које рукује тајним подацима, као и налога Савјета да све правосудне институције у БиХ проведу све обавезе и мјере наведеног Закона.

У погледу треће тачке, наводи се односе на нарушавање угледа правосуђа неоснованим захтјевом за исплату потраживања везаног за најам стана.