Пренијети власништво Центра на Универзитет у ИС (ВИДЕО)

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац

0

У Источном Сарајеву данас је одржан састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића са руководством Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног факултета, на коме је разговарано о преносу власништва Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац на овај Универзитет са Пољопривредног института РС. Састанку је присуствовао и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, као и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Након састанка, министар Пашалић је новинарима истакао да је оцијењено да Центар за развој пољопривреде у Сокоцу није на најбољи начин искориштен и нагласио да постоји спремност Универзитета, Владе, општине Соколац и Града Источно Сарајево да се овај објекат пренесе у власништво Универзитета како би се организовали научно-истраживачки рад и обука студената.

– Огледни засади и парцеле у оквиру Центра могли би да послуже за обуку пољопривредних произвођача када су у питању нове технологије у пољопривреди. Присутан је општи позитиван став о овој иницијативи и договорили смо се шта ко треба да ради како би са њом могли што прије да изађемо пред Владу. Од Владе имамо пуну подршку с обзиром на потенцијал овог Центра и његовог интереса за Универзитет, Пољопривредни факултет, локалне заједнице и пољопривредне произвођаче са овог подручја. Потребна су улагања у реконструкцију Центра и набавку нове опреме, што ће бити финансирано домаћим и средствима међународних партнера и ту неће бити никаквих проблема – нагласио је Пашалић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић је казао да је тема разговора састанка била идеја да Влада РС власништво Центра за развој пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац, а који је под ингеренцијом Института за пољопривреду РС, пренесе на овај Универзитет, односно Пољопривредни факултет у склопу Универзитета.

– Овај Центар би у будућности служио како наставно-научни и истраживачки центар за Универзитет у ИС и Пољопривредни факултет – навео је ректор Кулић.

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић је рекла да факултету, у оквиру којег постоје студијски програми пољопривреда и шумарство, треба научно-наставна база и да је Соколац погодан за практични дио наставе обје студијске групе.

– Када се Центар доведе у употребу, могли би долазити студенти и са других сродних факултета из окружења, јер се Центар налази на вишој надморској висини, док остали пољопривредни факултети имају своје истраживачке базе у равничарским подручјима. Зашто не бисмо истражили које су то сорте и неке нове ратарске и воћарске врсте које се не гаје у Босни и Херцеговини и Балкану а могу одговорити климатским промјенама. Увјерена сам да ће уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и локалне заједнице ова идеја бити реализована – закључила је Милићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је подсјетио да није никад јасно дефинисан статус Центра и да је локална заједница улагала одређена средства у овај објекат, чувала имовину иако није био у надлежности општине Соколац.

– Имамо подршку међународних организација а посебно Организације за прехрану и пољопривреду (ФАО) који је спреман у наредном периоду да инвестира у овај пројекат. Центар треба учинити одрживим, да не иде на терет Универзитета, ни Пољопривредног факултета него да имају користи од њега. Општина Соколац је покренула ово питање још прије осам година и у потпуности подржава овај пројекат – истакао је начелник Бјелица.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да би Центар у будућности, осим као научно-наставна база за едукацију студената уз квалитетну организацију, могао имати и комерцијалну димензију.

– Сигуран сам да ће Влада уз иницијативу ресорног министра пренијети у трајно власништво Универзитета овај Центар са свим својим капацитетима и земљиштем којим располаже, а потом ће Град Источно Сарајево путем градског Аграрног фонда пронаћи начин помоћи. Заједнички ћемо договорити начин функционисања и облик управљања овим Центром и спремни смо као локална заједница, да учествујемо у овом пројекту који ће значити будућу подршку развоју пољопривреде на подручју Града ИС – додао је Ћосић.

Центар за унапређење пољопривредне производње почео је са радом средином седамдесетих година прошлог вијека, а замишљен је као институција која ће се бавити пољопривредном производњом у брдско-планинском подручју под надзором стручњака.