Премијеру Мађарске Виктору Орбану мора се дозволити да каже своје идеје у вези са будућношћу ЕУ, изјавио је премијер Словеније Јанез Јанша.

Он је у обраћању новинарима на Брду код Крања упозорио да ће ЕУ „наставити да се осипа“ уколико се људи буду искључивали из дебате.

Коментари Јанше представљају још један знак јачања савеза лидера Словеније, Мађарске и Пољске, што забрињава либералније чланице ЕУ.

Учесници самита лидера ЕУ критиковали су прошле седмице Орбана због закона у Мађарској којим се забрањује промовисање хомосексуалности у школама. Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да се ради о „фундаменталној подјели Истока и Запада“.

Осим пољског премијера Матеуша Моравјецког, Јанша је једини лидер ЕУ који је на самиту подржао Орбана у вези са усвојеним законом.

Јанша се, као и Орбан, сукобио са Бриселом у вези са питањем слободе медија.

– Мислим да он има право да објасни како предвиђа будућност ЕУ. Уколико се унапријед људи искључују из дебате о будућности блока, онда мислим да ће блок наставити да се осипа – нагласио је Јанша, индиректно алудирајући на излазак Велике Британије из Уније прошле године.

Словеначки премијер није навео ниједан конкретан инцидент у којем је Орбан спријечен да изнесе своје виђење, већ је алудирао на повећан недостатак повјерења у мађарског премијера у европским пријестоницама.

Јанша је упозорио да се морају поштовати разлике између чланица ЕУ, усљед различите традиције и културе у земљама блока.

– Уколико судите о особи на основу измишљених европских вриједности, које свако другачије види, и уколико се користе двоструки аршини, онда мислим да је то најбржи пут ка колапсу – изјавио је Јанша.

Он је подржао и Пољску у борби са Европском комисијом због реформи правосуђа, за коју званичници ЕУ сматрају да угрожава независност пољских судија.

Састанак комесара ЕУ у Брду ове седмице приказао је све затегнутије односе Словеније са Бриселом.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен искористила је заједничку конференцију за новинаре са Јаншом да позове на „слободу говора, различитост и једнакост“, истичући да се владавина права и европске вриједности „увијек морају поштовати“.

Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс одбио је јуче да се фотографише са групом дипломата у којој се налазио Јанша, након што је словеначки премијер довео у питање неутралност судија у Словенији, показујући њихову неформалну групну фотографију са посланицима централне љевице.