Механизам за кривичне судове у Хагу осудио је данас на по 12 година затвора некадашњим челницима Службе државне безбједности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, оптуженим за ратне злочине у Хрватској и БиХ. Њима је други пут изречена првостепена пресуда, јер им је поново суђено након жалбе Тужилаштва на ослобађајућу одлуку из 2013. године. И Тужилаштво и одбрана имају право на жалбу.

Шест година након ослобађајуће пресуде, бивши шеф државне безбједности Србије и његов замјеник, осуђени су на по 12 година затвора у једном од најдуготрајнијих и најкомпликованијих процеса у Међународном кривичном трибуналу. Расправно вијеће одбацило je највећи дио навода из оптужнице, осим тврдње да су Станишић и Симатовић одговорни за злочине у Шамцу.

– Претресно вијеће констатује да су Јовица Станишић и Франко Симатовић одговорни, на основу члана 7.1. статуа МКСЈ за помагање и подржавање кривичних дјела убиства, депортације, присилног премјештања и прогона почињених у Шамцу – навео је предсједавајући Расправног вијећа Бартон Хол.

Расправно вијеће констатовало je да су Станишић и Симатовић пружали одређену подршку паравојним формацијама које су чиниле злочине и обојица су знали за прогоне, убиства и депортације. Међутим, Тужилаштво није доказало њихову одговорност за те злочине.

– Сходно томе, из разлога наведених у пресуди, Тужилаштво није ван разумне сумње доказало да су оптужени учествовали у удруженом злочиначком подухвату – навео је Хол.

Станишић и Симатовић остају у притвору Механизма док не буде организован њихов премјештај у затвор, гдје ће издржавати казну, рекао је судија Бартон Хол. Станишић и Симатовић су ухапшени током операције „Сабља“, послије убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 12. марта 2003. године. Претресно вијеће их је 2013. године ослободило свих оптужби, али је Жалбено вијеће, двије године касније, укинуло првостепену пресуду и наредило ново суђење.