Председник Србије Александар Вучић, после разговора с премијером Косова Аљбином Куртијем у Бриселу, рекао је да је договорено да се до краја јула настави дијалог на највишем нивоу, као и да албанска делегација не жели да испуни потписане уговоре. Како је рекао на конференцији за новинаре после састанка, дужина разговора говори о томе какви су резултати. Договор да се настави дијалог је, како је рекао, важна ствар која би могла да гарантује очување мира.

Три важне вести – албанска делегација не зели да испуни уговоре, не желе да разговарају о Заједници српских општина, тражили су хитно и одмах када ћемо да признамо независно Косово и називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим црквама. Био сам благ, нисам желео да укажем на друге ствари, потпуно одсуство реалности – казао је Вучић.

Вучић је додао да се разговарало о несталим особама.

– Ја сам причао о принципима и колико је важно да откријемо место где је сахрањен сваки Албанац и сваки Србин, понудио сам и то је наишло на одобрење Борела и Лајчака, да нам кажу ако имају сумњу где се налази гробница, да ћемо одмах то место да отворимо и покажемо јавности, тражио сам на девет локација да се нама дозволи да ископамо, а онда су рекли не може, јер је на челу Комисије за нестале Вељко Одаловић. Ово што сам вам рекао је у блажој форми, нисам видео рационални приступ – рекао је он.

Председник Србије додаје да ће морати да разговара са Србима са Косова јер је веома уплашен.

– Видео сам са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности, уплашен сам јер је неко веома неодговоран. Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан и не постоји ништа важније од обезбеђивања безбедности за наше људе на Косову. Да ли видим озбиљнији напредак убрзо, ја оваквом састанку нисам присуствовао. Нисам изговарао увреде, нисам псовао, да ли сам био релативно оштар – не можете да будете оштри ако вам усред проблема несталих особа неко каже да је Вељко Одаловић Геринг и Гебелс, одговорио сам оштро, али нисам прешао границу – каже Вучић.

Како је рекао, Курти је дошао „да се не би договарао“.

– Дошао је да пита када ћеш да признаш Косово. Мој одговор је – никад, а онда се детонирао – рекао је председник Србије.