Фото: Shutterstock

Ако се настави поскупљивање нафте на свјетској берзи, реално је очекивати да цијене горива на пумпама широм Српске доживе раст за два до пет фенинга по литру, а првенствено бензина, рекао је за „Независне новине“ Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

„Цијена нафте брент је у порасту и данас, односно 580 долара по тони или 71 долар по барелу, што је ниво цијена из априла 2018, а прије тога из новембра 2017. године. Дакле, биљежи се константан раст од 20. маја ове године“, казао је Тришић и истакао да се садашње цијене на свјетској берзи не одражавају на наше тржишта због, како каже, могућих залиха на бензинским пумпама.

Тренутне цијене нафтних деривата на бензинским пумпама у Републици Српској крећу се од 1,94 до 2,09 КМ за БМБ 95 и 1,92 до 2,05 КМ за ЕД5, а за ТНГ од 1,04 до 1,16 КМ.

Тришић додаје да у наредном периоду не очекује значајно повећања цијена, али уколико се настави тренд раста на берзама, како каже, вјерује да ће рафинерије у окружењу постепено подизати цијене, што за нас значи повећање улазних цијена и самим тим ће и на свим бензинским пумпама доћи до поскупљења.

„Битно је нагласити да се овај процес може посматрати кроз повећање потражње на глобалном нивоу. Европска унија у наредним данима постепено ублажава мјере и омогућава кретање и путовање, тако да ће се забиљежити повећање потражње, а то је сигурно прилика да велике нафтне компаније на глобалном нивоу врате изгубљену добит из ранијег периода“, појаснио је Тришић.

Како каже, садашње цијене су стабилне на тржишту Републике Српске, а истиче да је примјетно да и у Федерацији БиХ нема значајних одступања цијена у односу на мај.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача „Дон“ Приједор, каже да су потрошачи ти који ће осјетити свако повећање цијена на тржишту.

„Иако је аутомобил постао пријека потреба, због оваквог раста цијена имамо људе којима је он постао луксуз“, казала је Марићева за „Независне новине“.

Истиче да се цијене горива протеклих седмица константно увећавају.

„На све ово што се дешава на свјетском тржишту ми немамо никакве одговоре нити имамо било какав план како да се понашамо у неко догледно вријеме. Сигурно је да ће се више цијене горива одразити на то да дође до поскупљења осталих намирница, што није добро за наше становнике“, казала је Марићева.

Подсјећамо, Влада Републике Српске почетком априла донијела је Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата. Овом уредбом трговцима на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.