Вршилац дужности директора Шумског газдинства (ШГ) „Бирач“ Власеница Горан Ђурић изјавио је данас да је ово газдинство „у минусу“ већем од 8,5 милиона КМ и да је надлежним органима поднио документацију која свједочи о малверзацијама у власеничком шумском газинству у раније периоду.

Ђурић је на конференцији за новинаре, којој је присуствовао и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, рекао да вјерује да ће институције Републике Српске у потпуности истражити чињенице које посједује, јер је сигуран да има елемената кривичне одговорности и да неко треба да буде санкционисан за ситуацију у ШГ „Бирач“.

Он је навео да је по ступању на дужност 7. априла тражио од рачуноводства пресјек финансијског стања и да су бројке показале да ово предузеће није једно од најуспјешнијих, како се раније представљало.

Према његовим ријечима, када се уради контрола у свим одјељењима, а има их више од стотину, сигурно је да ће „минус“ у газдинству износити 9.000.000 КМ.

Он је рекао да су у неким медијима изнесени подаци да је у посљедње три године ово предузеће пословало са добитком од 1.200.000 КМ, а да оно има дугорочни кредит од 680.000 КМ.

Дуговања која имамо, према централном жиро рачуну, су 4.757.000 КМ. Ми смо могли из неких медија чути да су стотине хиљада марака остале овдје у плусу, а ја сам затекао само неких 900 КМ на једном рачуну и на централном рачуну минус већи од 70.000 КМ“, рекао је Ђурић.

Он каже да се „позитивно“ пословање овог предузећа огледало „у лажним приказивањима залиха које се налазе у шуми“.

„Послао сам контролу у само два одјела, а ми имамо стотину у Шумском газдинству. Према подацима у само два одјела имамо 300 кубика пропале робе“, рекао је Ђурић и упитао зашто ова штета није стављена на терет извођачу или зашто се ШГ на челу са претходном директорицом није потрудило да извуче ове дрвне сортименте, што ће, како је навео, бити резултат будућих истрага.

Он је указао и на проблеме на путевима које користи „Бирач“ за извоз дрвних сортимената, додајући да ће и то бити предмет даље истраге.

„Уколико се не санирају путеви, предузеће ће сносити велике посљедице“, рекао је Ђурић и навео да чека извјештај Дирекције за путеве која ће да утврди стање на терену и изврши контролу утрошка средстава за одржавање шумских камионских путева. Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић изјавио је на конференцији за новинаре да је директорица ШГ „Бирач“ Власеница, која је недавно смијењена са те позиције, износила нетачне податке о пословању фирме, што су сада показале информације са терена.

„Оно чиме до сада располажемо је да је укупан дуг овог предузећа скоро 9.000.000 КМ, када се урачуна и то што је лажно приказивано стање на терену, односно да постоје одређене залихе шумских сортимената у шумама, да су на лагерима. Оне уопште не постоје, ради се о великој количини и тај износ ће сигурно бити већи од 10.000.000 КМ“, рекао је Краљевић. Краљевић је напоменуо да је садашњи вршилац дужности власеничког газдинства затекао вема лошу ситуацију и велики број проблема.

Он је рекао да ће Ђурић за кратко вријеме аргументовано, кроз папире и документа доказати да је ситуација много гора и додао да у рјешавање проблема у овом шумском газдинству треба да се укључе све институције Републике Српске.

У Шумском газдинству „Бирач“ тренутно је у три шумске управе у Власеници, Шековићима и Зворнику запослено 120 радника.