Фото: СРНА

Мала породична фирма Пчеларски центар „Батинић“ из Сокоца за скоро три деценије постојања окитила се бројним наградама и признањима и постала примјер успјешне домаће производње.

На сопственом имању са преко 80 пчелињих друштава, „Батинићи“ данас производе мед, восак, полен, прополис и преко 100 препарата на бази љековитог биља са широком лепезом примјене у медицини и козметологији.

Сви препарати су ручно израђени и потпуно природни, а представљају комбинацију сакупљеног, самониклог и на сопственој плантажи произведеног љековитог биља и пчелињих производа.

Препарати представљају природну помоћ код лијечења разних обољења, а највећа потражња је за препаратима за јачање имунитета, ромамедом 2 и 4, препарати за синусе и бронхитис, за опоравак организма послије тешких болести, опекотине, ране и кожна обољења.

Пчеларски центар „Батинић“ запошљава пет сталних радника, а са љетњим повећањем обима посла ангажују се и сезонски радници.

За Драгана Батинића, власника пчеларског центра, често се може чути да је најцјењенији и најпознатији пчелар у Романијској регији, а поред њега успјеху породичног бизниса доприносе сви њени чланови.

“Уколико желите да се бавите овим послом, у исто вријеме морате бити апитерапеут и фитотерапеут. Моја супруга је дипомирани инжињер технологије, а кћерка магистар фармације. У породични бизнис, као менаџери, укључени су и син и снаха. Поред производње пчелињих производа сакупљамо самоникло љековито биље, бавимо се плантажним узгојем биља, као и сакупљање шумских плодова”, рекао је за Бањалука.нет Драган Батинић.

Деценије искуства у бављењу оваквом врстом дјелатности, породица “Батинић” претаче у природне производе, изложене на полицама сопствених радњи у Сокоцу и Источном Сарајеву.

“Поред наших радњи, преко 20 година производе излажемо на разним сајмовима, конгресима, семинарима, гдје додатно усавршавамо знања и размјењујемо искуства са осталим произвођачима. Похађали смо и школу у Сокобањи, којој су присуствовали и фармацеути са Фармацеутског факултета из Београда. Имамо и добру сарадњу са љекарима, фармацеутима и физиотерапеутима, који су се увјерили у ефикасност и који препоручују наше препарате”, казао је Батинић.

Када је у питању козметика, у радњама Пчеларског центра „Батинић“ може се пронаћи крема против бора, витаминска крема, крема од дивље руже, крема од смиља, невена, лаванде, крема за акне и бубуљице, хидратантна крема, крема за јачање ноктију…

Такође у понуди је велики број медно биљних лосиона, лосиона за лице, лосиона за косу против перути, алопецију, за бржи раст косе и бројни други.

Пчеларство не успијева без емоција

Батинић додаје да пчеларство не успијева без емоција, али и жеље за усавршавањем и искуствима, због чега су нова знања из области увијек добродошла.

Разноврсност производа и њихова љековита својства, као и могућност израде препарата по наруџби на бази комбинације меда и љековитог биља, “Батинићи” сматрају основним предностима на тржишту.

Осим задовољних купаца о квалитету производа говоре и многобројне награде и признања, а међу најдражим су им “Сребрена значка општине Соколац”, те “Златна плакета општине Соколац”.

“На међународном сајму меда Брчко 2011. године освојили смо и мјесто у категорији медова, добитници смо и златне медаље за ромамед 1 и ромамед 2, пехар Новосадског сајма за висок квалитет козметичких препарата на бази пчелињих производа, а у својој колекцији имамо и многе друге медаље, плакете, дипломе и захвалнице”, истиче Драган Батинић.

Одржати досадашњу производњу и задржати квалитет производа

Пословни планови за наредни период су им да одрже досадашњу производњу и квалитет производа.

“Циљ нам је да опстанемо, с обзиром на кризу узроковану пандемијом вируса корона, коју сви осјетимо. Прошле године је било мање сајмова, због чега нам је тржиште сужено. Били бисмо задовољни да останемо на овом нивоу, да можемо измиравати све обавезе на вријеме, као и до сада, да останемо здрави и да можемо фирму одржати на овом нивоу”, закључује Драган Батинић.

Производе Пчеларског центра „Батинић“, поред радњи у Сокоцу и Источном Сарајеву, можете потражити и на званичној Фејсбук страници.