Представнички дом Парламента ФБиХ данас је изгласао закон којим се забрањује конзумирања дувана у свим јавним затвореним објектима, јавном превозу, али и у приватним аутомобилима у којима се налазе и дјеца.

„За“ је гласало 63, троје је било против, а двоје суздржано

Парламентарци су се данас након расправе изјаснили на приједлог Владе о новом закону, који треба регулисати употребу дувана у јавном простору.

Приједлог закона сада иде на Дом народа Парламента ФБиХ гдје треба довољну подршку да би ступио на снагу.

Парламентарци нису усвојили амандмане представника Салмира Каплана и Ирфана Ченгића.

Прије расправе парламентарци су данас казали да је дошло вријеме да након 12 година од потписа са Свјетском здравственом организацијом (WХО) ова одлука угледа свјетло дана и да се заштити здравље грађана. Истакнуто је и да ће забрана пушења у затвореним јавним објектима бити велики плус на путу БиХ ка чланству у ЕУ. Но неки су и били против овако ригорозног закона, преноси клиx.ба.

Приједлог закона предвиђа да од дана ступања закона на снагу сви ће имати 12 мјесеци да створе услове за спровођење закона.

Члан 5 предложеног закона јасно наглашава о каквој врсти забране је ријеч.

Ради се о до сада најстрожијем закону који подразумијева потпуну забрану конзумирања дувана и дуванских производа у свим затвореним јавним просторима, мјесту рада и јавном пријевозу. Такође, забрањује се и конзумација дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе. Изузетак је конзумирање дувана за жвакање и дувана за шмркање.

Овај приједлог закона се примјењује на дуван, дуванске и остале производе (наргиле, водене луле…) за пушење, укључујући електронске цигарете, бездимне дуванске производе и биљне производе за пушење.

Власници угоститељских објеката (ресторана, кафића и слично) бит ће дужни на видним мјестима истаћи знак „забрањено пушење“, а у објекту не смију бити истакнуте пепељаре и друге посуде за одлагање пепела. Власник објекта ће оне који не буду поштовали овај закон бити дужан опоменути, ускратити услугу или затражити да особа напусти простор. У противном, власник објекта ће бити дужан позвати полицију.

Закон је предвидио и изузетке од ове забране па ће тако пушење цигарета бити дозвољено за кориснике услуга у службама и одјелима за заштиту менталног здравља и другим установама које пружају психосоцијалну рехабилитацију.

Пушење ће бити дозвољено на аеродромима и то у посебном простору, али о томе одлуку доноси директор аеродрома.

Закон третира и забрану стављања у промет дуванских производа који садрже разне врсте адитива, који стварају дојам да је дувански производ мање опасан. Забрањено је стављање у промет и дуванских производа који садрже ароме попут филтера и сл.

Такође, закон забрањује сваку врсту рекламирања дувана и дуванских производа, истицање фотографија, логотипа и слично.

Правна особа која не забрани употребу дувана казниће се новчаном казном до 5.000 КМ, а физичка особа која конзумира дуван и дуванске производе на јавном затвореном мјесту казнит ће се новчано са 100 КМ.

У образложењу оваквог приједлога наводи се потреба да се заштити здравље грађана те право појединца да живи и ради у окружењу без дуванског дима. Такођер, позивају се и на усклађивање директива с Европском унијом.

С друге стране несумњиво ће овај приједлог изазвати огорчење привредника, нарочито власника ресторана и кафића на које би се овај закон итекако требао одразити.