Градски парламент данас је одржао прво засиједање у новом сазиву. Пред одборницима нашло се деветнаест тачака дневног реда. Усвојили су Одлуку која се тиче именовања чланова Радних тијела Скупштине Града Источно Сарајево, Одлуке о разрјешењу дужности појединих начелника и директора, Одлуку о усвајању Извјештаја о извршењу буџета Града за протеклу 2020. годину и Одлуку о нацрту ребаланса буџета Града Источно Сарајево.

Одборници Скупштине града изгласали су Нацрт ребаланса буџета у износу од 11.876.536 КМ, који је већи за 16,90 одсто у односу на првобитни план или 1.716.536 КМ. Скупштина је усвојила и Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, који је остварен у износу од 13.221.563 КМ. Укупни буџетски расходи и издаци у прошлој години реализовани су у износу од 12.203.866 КМ.

Предсједник Скупштине Града ИС Бранко Короман, након одржане сједнице рекао је да је задовољан радном и пријатном атмосфером која је пратила прво редовно засиједање. Према његовим ријечима све тачке су испраћене конструктивном дискусијом и позиције и опозиције.

– Именовани су чланови Радних тијела Скупштине Града и Комисија, што је изостављено на Конститутивној сједници. Расправа о Информацији о стању у области водоснабдијевања и канализационе инфраструктуре на подручју Града за претходну годину дала је на увид стање које није задовољавајуће. О свим пропустима, питањима губитка воде, као и настојањима да се отпочне процес пречишћавања отпадних вода у будућим данима ћемо разговарати са представницима свих шест општина, казао је Короман.

Више о усвајању Извјештаја о извршењу буџета Града за протеклу 2020. годину и Одлуци о нацрту ребаланса буџета Града Источно Сарајево за претходну годину говорио је градоначелник Љубиша Ћосић.

– Упућујем захвалност претходном руководству јер се пословало са оствареним суфицитом. У дијелу који се односи на ребаланс за ову годину окренули смо се приходима који се односе на комуналну таксу и накнаду, те туристичку таксу, која је повећана. Одлучили смо да помогнемо изградњу главног пројекта за зграду Ректората и Музичке академије Универзитета у Сарајеву са 50.000 КМ, које ћемо реализовати заједно са општином Источно Ново Сарајево, а исто тако ћемо помоћи и завршетак пројеката у осталим општинама у саставу града, рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да ће се већ на наредној сједници говорити о расподјели оствареног суфицита.

Горан Шеховац, шеф Клуба одборника СДС-а у изјави медијима казао је да је данашња сједница показала да ће одборници СДС-а, заједно са својим колегама, увијек гласати за одлуке које су у интересу града Источно Сарајево.

– Када је ријеч о нацрту ребаланса буџета, ми смо данас били уздржани пошто имамо сумњу да неће бити могуће остварити планиране приходе. Имамо оправдану бојазан да је намјерно повећан приход да би се више трошило, рекао је Шеховац и нагласио да ће уложити амандмане на ребаланс буџета.

На данашњој сједници за вршиоца дужности директора „Градске радио-телевизије“ Источно Сарајево изабрана је Наташа Богдановић Трифковић, као и нови Надзорни одбор.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.