Параглајдинг / Фото: Аеро клуб Соко

Специфичне природне околности, као и горштачки дух Романијаца, погодовали су развоју авантуристичког туризма, као интегралног туристичког производа општине Соколац.

Екстремни спортови и садржаји имају своје поклонике на овим просторима, а свијет препознаје одличне услове за ове видове активности. Летови паралаглаједером и змајевима представљају један од тих спортова, а Романија са својим стијенама због вјетра и положаја је одлично мјесто за полијетање. Недавно је остварен и завидан лет од 100,2 километра са Романије на Златибор.

Ендуро мото-трке и вожње на ширем простору Романије су такође дио понуде и шарма ове планине. Гости из свих крајева Европе долазе са својим моторима на хајдучку планину.

Све популарније су и вожње четвороточкашима или квадовима, за шта на подручју општине Соколац постоји велико интересовање домаћег становништва, те све боља понуда за изнајмљивање ових возила.

Општина са преко 600 километара макадамских путева, а о шумским путевима и стазама у општини површине 700 км² да и не говоримо довољна су гаранција за узбудљиве вожње кроз нетакнуту природу.

Из општине Соколац наводе да је од изграђених капацитета за овакву врсту туризма, важно истаћи инфраструктуру која омогућује слободно пењање уз чувене Црвене стијене, што је, како кажу, раритет на овим просторима.

Ферата Соколов пут за кратко вријеме постала је привлачна свим планинарима и љубитељима природе. То је у ствари уређена стаза по стијенама, утврђена челичним помагалима, њена дужина ферате је 350 метара и са два висећа моста представља јединствену атракцију у Републици Српској.

Како наводе из ове локалне заједнице, дугорочно планирање развоја авантуризма у Сокоцу подразумјева брдски бициклизам, пјешачење, вожњу квадовима, змајевима, параглајдинг и у ближој будућности и скокове падобраном, са аеродрома на Гласинцу.

Заштићене бистре и чисте ријеке Биоштица и Каљина идеалне су за уживање у риболову, као и за такмичења у Флај фишингу.

Ријека Биоштица

Ловни туризам одавно је заштитни знак Романије гдје је посебно атрактиван лов на медвједа и вука. Ловци из свих крајева Европе редовно посјећују Соколац и уживају у оном што нуди Романија.

Када се све ово узме у обзир, јасно је зашто је један од главних стратешких циљева општине Соколац даљи рад на развоју туризма. Због свог географског положаја, природних ресурса и богате историје, Соколац има одличне услове за развој терцијалне привредне дјелатности.

Чиста природа и здрава клима, гостољубиво и срдачно локално становништво, богата понуда традиционалне кухиње, културно историјско наслијеђе и сусрет са обичајима овог хајдучког краја, неке су од туристичких предности овог краја.

Фото: Миленко Станковић

У сврху побољшања туристичке понуде на подручју општине Соколац развија се идеја развоја једне од најатрактивнијих локација у непосредној близини ужег градског језгра – Шуми посебне намјене „Талине“.

Надлежне службе започеле су послове везане за припрему јавног позива за израду идејног рјешења туристичког развоја и преласка из „Шуме посебне намјене“ у Парк шуму „Талине“, што представља већи степен заштите и очувања, уз изградњу посебних садржаја.

Из општине Соколац наводе да би рјешење требало да обухвата изградњу вјештачког језера, трим стазе, пјешачке стазе, стазе за јахање, вожњу санкама са запрегом, мото спорт и друге терене на отвореном.

Планинарски дом на Романији / Фото: Свјетлана Рајиц

„Идејно рјешење требало би да понуди и пројекат простора за викенд насеље око језера, хотел, мотел за стара лица, рехабилитациони центар, свадбени салон и угоститељски објекат, односно прилазни пут са постојеће саобраћајнице, проширење траке и освјетљење до етно насеља „Кум“, као и изградња моста из парка до овог угоститељског насеља“, кажу нам из општине Соколац.

Други важан стуб туризма на овом простору је Соколов град на Равној Романији. Основна идеја је да само урбано језгро Сокоца, буде спона између шуме посебне намјене, ускоро Парк шуме Талине и Соколовог града.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица сматра да је ова пандемија још једном показала важност очуване природе и човјековог повратка здравом начину живота. А то свакако представља и оно што се у свијету назива „активни одмор“.

Управо тим вођени креирали су понуду за све становнике великих градова, људе из наше дијаспоре и њихове пријатеље, да купе плац на Романији и ту савију своје гнијездо или трајно или бар за годишње одморе.

„Изградња Соколовог града првобитно замишљена у виду етно села, коригована је у неку врсту одмаралишта или планинског ресорта који ће допунити садржаје ферате, планинарења, вожње параглајдингом и уопште одмором у тишини и природи надомак Јахорине, ужурбаности и гужве која је тамо све више присутна. У овај посао од почетка је укључен и наш прослављени режисер Емир Кустурица“, истакао је Бјелица.

План парцелације за етно село на Равној Романији

Планираном даљом изградњом брзе саобраћајнице преко Романије повезаност олимпијске са хајдучком планином биће квалитетнија и боља, а будући власници апартмана на Романији брзо ће стизати на скијање.