Велики брод са контејнерима заглављен је у Суецком каналу у Египту већ пети дан, а власти припремају нове покушаје да ослободе пловило и поново отворе водени пут за глобални бродски превоз.

Брод “Евер гивен” који плови под заставом Панаме и превози терет између Азије и Европе насукао се почетком седмице у уском каналу између Африке и Синајског полуострва.

Брод се почетком седмице заглавио у дијелу канала удаљеног око шест километара сјеверно од јужног уласка у чувени водени пут недалеко од града Суеца.

Директор фирме “Боскали” Питер Бердовски који је ангажован на извлачењу “Евер гивена” изразио је наду да ће брод бити уклоњен у року од неколико дана помоћу великих тегљача, раскопавања око пловила и плиме.

Према његовим ријечима, предњи дио брода уроњен је пјесковиту глину, али је задњи дио није заглављен у глини и то изазива оптимизам јер би се одатле могло кренути са повлачењем.

Он је истакао да су два велика тегљача на путу ка каналу гдје би требало да стигну током викенда.

Бердовски напомиње, уколико не успије прва метода онда ће морати да уклоне више стотина контејнера са палубе брода како би га олакшали и лакше ослободили из канала.

Он је додао да је већ на путу кран који би могао да уклони контејнере са брода.