Фото: Бојана Арбиња

Стање безбједности на подручју које покрива Полицијска управа /ПУ/ Источно Сарајево у фебруару је било стабилно и задовољавајуће, а укупан број кривичних дјела смањен је за 16 одсто у односу на исти мјесец прошле године, изјавио је начелник Управе Бранимир Шеховац.

Шеховац је навео да је расвијетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу у фебруару износила више од 66 одсто, док је укупна расвијетљеност кривичних дијела већа од 88 одсто.

„Фебруар је протекао без тешких кривичних дјела која би изазвала узнемиреност грађана, као и без кривичних дјела против живота и тијела“, рекао је Шеховац на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да је забиљежена једна крађа аутомобила на подручју општине Источна Илиџа, те дода да је ово кривично дјело расвијетљено, а возило пронађено на подручју Кантона Сарајево и враћено власнику.

Шеховац је нагласио да у фебруару нису евидентирана тежа кривична дјела, али јесу два кривична дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме пандемије вируса корона, тако да су против извршилаца овог кривичног дјела достављени извјештаји надлежном тужилаштву.

Говорећи о јавном реду и миру, начелник ПУ је навео да није било његовог нарушавања у већем обиму, тако да је у фебруару ове, у односу на исти мјесец прошле године, забиљежено смањење случајева нарушавања јавног реда и мира за 12 одсто.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Шеховац каже да су регистроване двије саобраћајне несреће са два погинула лица, и то на подручју општина Пале и Соколац.

Према његовим ријечима, у фебруару је регистрован исти број саобраћајних незгода и са лакше и са теже повријеђеним лицима као у истом мјесецу лани, те смањење броја саобраћајних незгода са материјалном штетом.

„Имамо добру сарадњу са Окружним јавним тужилаштвом и судовима, као и са инспекцијским органима и комуналном полицијом“, истакао је Шеховац, те додао да су припадници ПУ, заједно са инспекцијом и комуналном полицијом појачали контроле провођења мјера за сузбијање вируса корона које су донијеле надлежне институције у Републици Српској.

Начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Источно Сарајево Александар Зековић рекао је да је у фебруару на подручју ове управе регистровано 40 кривичних дјела, што је мање за осам у односу на исти мјесец лани, те да је поднесено 38 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против исто толико лица, од чега је седам повратника.

Према његовим ријечима, од укупног броја кривичних дјела, њих 12 су починили непознати извршиоци, 10 кривичних дјела је расвијетљено /три из претходног периода/, па је коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу 66 одсто, а укупна расвијетљеност 88 одсто.

„Регистровано је 31 кривично дјело из области општег криминалитета, четири из привредног, једно из области организованог криминалитета, а четири кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја“, прецизирао је Зековић.

Када је ријеч о организованом криминалитету у вези са дрогом, он је навео да је обрађено 18 предмета, док је надлежном тужилаштву достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу против једног лица.

Говорећи о привредном криминалитету, Зековић је навео да су поднесена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу против три лица, материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 30.209 КМ, а утврђен је износ противправне имовинске користи од 192.533 КМ.

„Нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, тако да је стање у области криминалитета задовољавајуће“, оцијенио је Зековић.

Начелник Сектора полиције у ПУ Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је у фебруару евидентирано 29 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 12 одсто у односу на исти мјесец лани, те додао да су поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 26 прекршајних налога.

Према његовим ријечима, 41 лице је пријављено, од којих је седам повратника у извршењу прекршаја, а најчешће је ријеч о тучи и физичком нападу, те уживању дроге, док је највећи број прекршаја забиљежен на подручју Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, те Пала.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо каже да је у фебруару забиљежено 55 саобраћајних незгода или 8,3 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године, а у њима је страдало 15 лица, што је више за шест лица у односу на фебруар лани.

„Најчешћи узроци саобраћајних незгода су неприлагођена брзина условима пута /15/, вожња уназад /девет/ и непоштивање првенства пролаза /осам/“, прецизирао је Чворо и додао да је из саобраћај искључено 120 возача.