Клан Вељка Беливука и Марка Миљковића је међусобно комуницирао преко тајне и шифроване апликације Скај, на којој нису користили свој прави идентитет, већ псеудониме, а инспирацију за тајна имена проналазили су у познатим серијама, филмовима, цртаћима.

Извор листа Курир открива да су Беливукови мафијаши себи давали надимке и по популарним суперхеројима, познатим спортистима и личностима, али и ликовима из неких од најгледанијих остварења свјетске кинематографије.

– Своја кодна имена су врло често мијењали, неки чак и на дневном нивоу. Толико су били опрезни! Нека од имена на Скају којима су се наводно служили су и “Бетмен”, “Спајдермен”, “Супермен”, затим имена старлета, тенисера, фудбалера, глумаца – објашњава извор упознат са случајем и подсећа како фунционише апликација Скај, која није илегална, али се не може инсталирати у сваки мобилни, а њено коришћење се плаћа.

– Апликација ради по принципу друштвене мреже. Свако ко је има мора изабере своју личну шифру, а да би ступио у контакт са другом особом, мора да има и његову шифру. Када жељеној особи пошаљете захтјев за “пријатељство”, она мора да вас прихвати. Послије читања поруке, оне се трајно уништавају, а полиција и службе наводно не могу да их “пресрећу”. Зато крминалци сматрају да је ово један од најбезбједнијих начина комуникације – каже саговорник.

Белгијска полиција је на коференцији за штампу у сриједу саопштила да је успјела да дешифрује пола милијарде порука, које су криминалци слали преко Скаја, пише Вајс. Ова апликација је важила за драгоцјени вид комуникације међу криминалцима, јер су били убијеђени да нико не може да дође у посјед порука. Међутим, белгијска полиција успјела је да дешифрује поруке са Скаја, и након што су “провалили” система ухапсили су 48 особа.

Истражитељи већ три недјеље читају поруке. Широм свијета постоји 171 хиљада телефона са Скај апликацијом, док је активних чланова око 70 хиљада – саопштено је на коференцији.

Занимљив је и податак да највише активних корисника Скаја, поред Белгије, има у Холандији. Огласили су се и власници Скај апликације, истичући да су њихови корисници безбједни и да нико не може да им провали у систем и дешифрује поруке. Они су објаснили да је неко вјероватно копирао апликацију и да је заправо у тај фалш систем полиција “упала”.

Као што смо већ писали, Беливук и његови “саборци” су преко Скаја размјењивали и слике мучења, убијања и касапљења жртвава. Полиција је, захваљујући софистицираној опреми, позајмљеној из иностранства, успјела да “поврати” обрисане поруке из заплијењених телефона, чиме се дошло до шокантних открића. Између осталог, нађене су фотографије на којима су тијела неколико жртва.

Александар Вулин, министар полиције, рекао је раније да су дошли у посјед 44 криптована телефона са Скајем и да су успјели да их декодирају.

– У њима су нађени бројни докази кривичних дјела, за нека дјела се знало да су их починили, а за нека је тек откривено да су њихово дјело – рекао је Вулин и истакао да су ти телефони са Скајем подржавали само иностране оператере, махом из Холандије.