Фото: Катера

На данашњем састанку на тему погоршане епидемиолошке ситуације у граду Источно Сарајево, увођењу нових мјера и појачаних контрола у раду угоститељских објеката, разговарано је и о плану вакцинације на територији нашег града.

Епидемиолог Института за јавно здравство професор доктор Биљана Мијовић истакла је да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, те да је у фебруару у Источном Сарајеву регистровано три пута више обољелих од вируса корона у односу на јануар.

– Само у првих осам дана марта било је скоро два пута више регистровнаних у односу на јануар. Кренуо је трећи талас и неопходно је знатно ригорозније и интензивније спроводити све мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације. Ситуација ће се пратити сваки дан како на нивоу града, тако и у свим општинама које су у његовом саставу – изјавила је Мијовићева.

Говорећи о плану вакцинације Мијовићева је рекла да је до сада у Републици Српској вакцинисано око 3.000 здравствених радника који су и приоритетна група, али да сада, како истиче, треба да се вакцинишу и остале приоритетне групе, па потом и остатак популације.

Она је истакла да је вакцинација најбоља мјера у сузбијању корона вируса, да је потребно да се вакцинишемо и да то урадимо што прије.

– Процес вакцинације здравствених радника наставиће се током наредне недјеље како у Болници „Србија“ тако и у Дому здравља Источно Сарајево – појаснила је она.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је на данашњем састанку донесена одлука да се пружи шанса „животу и функционињу уз поштовање мјера“.

Говорећи о донесеним мјерама, о чему је наш портал раније јутрос писао, Ћосић је напоменуо да ће представници Полицијске управе Источно Сарајево, представници градске и републичке инспекције и комунална полиција спроводити ригорозне мјере.

На састанку који је јутрос одржан у Градској управи Источно Сарајево поводом тренутне епидемиолошке ситуације у овом граду одлучено је да се пооштре мјере у смислу већих контрола, односно појачан…

– Дали смо свима прилику да живот тече нормално без обзира на одлуку власти Кантона Сарајево, свјесни да ће доћи до озбиљног прељевања становника, посебно у угоститељским објектима. Контроле ће наредних дана бити ригорозне, а фокус је на овом викенду. Водиће се рачуна о дистанци унутар угоститељских објеката, као и о ношењу маске – рекао је Ћосић истичући да је велики притисак на Болници „Србија“ и домовима здравља.

– На респиратору су три пацијента, девет на Одјељењу интензивне његе и 66 хоспитализованих, а капацитет ковид одјељења је 50 лежајева – додао је Ћосић, напомињући да је општи закључак данашњег састанка да у Болницу „Србија“ долазе пацијенти који су у најтежем стању.

Он је истакао да, уколико не дође до побољшања епидемиолошке ситуације, град ће морати бити затворен на дужи временски период.

– Циљ нам је да дође до правилног чувања вакцина, тј. „хладног ланца“, као и да обезбједимо што више тачака у граду и општина, на којим ће се вршити сама вакцинација суграђана. Такође, циљ на је да обучимо стручно особље за овај процес и да припремимо грађане на вакцинацију – објаснио је Ћосић говорећи о плану вакцинације на подручју града Источно Сарајево.

Ћосић је позвао становнике Источног Сарајева, али и Сарајева да схвате озбиљност ситуације и придржавају се свих прописаних мјера.