Градска развојна агенција Источног Сарајева у сарадњи са Туристичком организацијом „Јахорина-град Источно Сарајево“ и партнерима, реализује низ активности које се односе на побољшање услова за развој туризма на подручју Источног Сарајева. Средства су обезбијеђена у оквиру пројекта “Enjoy Sarajevo Romanija region” који финансирају Њемачка и Европска унија.

Директор Градске развојне агенције Источног Сарајева Младенка Пандуревић рекла је да су, након инсталисања ферате Соколов пут на Романији, обезбијеђени додатни адреналински садржаји на Требевићу, те да су изграђени играоница, теретана на отвореном и вјештачка стијена, а ускоро ће, као посебна туристичка атракција, у фукцију бити стављен и балон на топли ваздух.

Пандуревићева каже да су у току припреме за обуку и лиценцирање туристичких водича и инструктора, који би требало да, у сарадњи са туристичким агенцијама из окружења, буду на располагању туристима приликом коришћења нових адреналинских садржаја.

Према њеним ријечима, предвиђена је израда Android апликације, путем које ће корисници услуга моћи да добију информације о туристичким садржајима, као и комплетној понуди услуга коју пружају привредни субјекти са одређеног подручја. Ускоро би, каже Пандуревићева, требало да буде завршена анализа утицаја овог пројекта на субјекте који се баве туризмом.

„Представници Градске развојне агенције Источног Сарајева учествују и у реализацији пројекта ‘Заједно сачувајмо енергију’ , вриједног 46.620 КМ . Овај пројекат, који се спроводи у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у Босни и Херцеговини, подразумијева изградњу соларних електрана за загријавање воде у четири средњошколска центра у Источном Сарајеву“, рекла је Пандуревић.

Додала је да је предвиђен и наставак пројекта ‘Прилика плус’, који се односи на обезбјеђивање услова за извођење практичне наставе у средњим стручним школама, како би ученици стекли сва потребна знања и вјештине за занимања за која се школују.

У сарадњи са општином Пљевља, Територијалном ватрогасно-спасилачком јединицом Источног Сарајева и Територијалном ватрогасном јединицом из Фоче крајем децембра прошле године почела је припрема пројекта ‘Превенција пожара у прекограничном подручју’, чија је вриједност 934.000,00 KM.

„Сврха овог пројекта, који треба да буде реализован у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Босне и Херцеговине и Црне Горе, јесте да се унаприједи функционисање ватрогасних служби у Источном Сарајеву, Фочи и Пљевљима, кроз усвајање нових приступа превенцији, умрежавању на регионалном и локалном нивоу, набавку потребне опреме и подизање свијести о шумским пожарима, мјерама превенције и заштите“, појаснила је Пандуревић.

Пандуревићева је рекла да је у току и реализација програма ‘Challenge to Change ‘, у којем учествују мала и средња предузећа из цијеле БиХ.

„Ријеч је о директним средствима намијењеним за реализацију иновативних идеја у малим и средњим предузећима. Привредним субјектима кроз овај пројекат може да буде обезбијеђено и до 30.000 евра. Агенција је била на услузи свим заинтересованим привредним субјектима, а пружајући техничку подршку приликом израде пројектних приједлога обезбиједили смо аплицирање за шест предузећа са подручја града“, појаснила је Пандуревићева.