Уважени суграђани,

Као одговоран човјек и начелник у служби грађана, желим да вам овим путем одговорим на питања која су у име дијела грађана наше општине поставили моји политички противници на својим интернет страницама.

Сматрам да сви становници наше општине имају право и прилику да бирају и да буду бирани како на локалним тако и на општим изборима. То су демократске тековине које су на нашим просторима заживјеле захваљујући политичкој борби Српске демократске странке.

12. По нивоу функционалности садашње свјетлосне саобраћајне сигнализације у Сокоцу, дjелује као да ју је пројектовао лично магистар Милован Бјелица!

Рад семафора није прилагођен капацитету саобраћајнице, па колоне аутомобила праве непотребне и учестале гужве, као да је ријеч о метрополи.

Саобраћајни колапс у Сокоцу дjелује као шала из култне серије „Топ листа надреалиста“, али је адекватан показатељ нивоа дубиозе у коју је Општину увело руководство предвођено одлазећим начелником, господином Милованом Бјелицом!

Данашње питање гласи:

Зашто сте дозволили постављање и рад нефункционалне свјетлосне саобраћајне сигнализације, која мјесецима у Сокоцу изазива застоје и саобраћајни колапс?

На заједљиве и неукусне коментаре који претходе овом питању, нећу реаговати.

Проблем саобраћаја је озбиљан и са овим односом појединаца према ономе што мучи наше грађане не доприноси се рјешењу, напротив. Видјећете у наставку да смо ми оно што је у нашој моћи и те како учинили, па и више од тога.

У циљу безбједности учесника у саобраћају, а до изналажења бољих и ефикаснијих рјешења, као што су кружни токови и шире саобраћајнице, ми смо поставили свјетлосну саобраћану сигнализацију.

Тиме смо позитивно одговорили на изазове безбједности као и на захтјеве власника ауто-школа са подручја наше општине, како би они и наши грађани могли да на територији наше општине уче и полажу возачки испит.

Одређени проблеми су били присутни, а неопходна усклађивања су вршена у складу са прописима и оцјенама стручњака.

Свјесни да је због изградње и ширења наше општине магистрални пут М19 представља градску улицу ми смо се у складу са надлежностима обратили ЈП „Путеви” Републике Српске за захтјевом за изградњу кружних токова на подручју наше општине, чиме би се проток саобраћаја убрзао и олакшао.

Нећу грађанима одузимати вријеме са свим таквим дописима и захтјевима, у овом одговору навешћу само новије захтјеве и дописе које смо упутили надлежнима када је у питању саобраћајна инфраструктура.

Тако смо 10. априла 2019. године Јавном предузећу Путеви Републике Српске, Влади Републике Српске и Министарству за саобраћај, упутили захтјев за рехабилитацију дијела магистралног пута М19 на дионици Подроманија – Казани. Тражили смо, сматрамо оправдано, да након 15 година асфалт буде пресвучен, те да се обнови 500 метара тротоара и изгради 500 метара новог кроз уже градско језгро, те да се уради 1500 метара пјешачке стазе од Подроманије до Сокоца.

Затим смо у мају, тачније 29. маја 2020. године на исте адресе упутили захтјеве за изградњу кружних раскрсница и санацију улица у Сокоцу. Тражили смо кружне раскрснице на укрштању магистралних саобраћајница у Подроманији, као и двије такве раскрснице у ужем градском језгру. То су двије раскрснице које се поклапају са магистралним путем М 19. Ријеч је о раскрсници улица Марка Ећимовића и Груја Новаковића (раскрсница према Кнежини), те раскрсници улица Груја Новаковића, Старине Новака и Цара Лазара.

Такође смо упутили молбу за реконструкцију улица Цара Лазара, Романијска, Радомира Нешковића и Јова Јанковића.

Овлаштени представник „Путева” Републике Српске је утврдио да узимајући у обзир нерјешене имовинско правне односе, нема простора за кружне раскрснице, али да постоји могућност за изградњу треће траке на улазу у Соколац, односно на раскрсници улица Старине Новака, Груја Новаковића и Цара Лазара.

На основу тога смо 17.8.2020. године ЈП „Путеви” Републике Српске упутили захтјев за изградњу треће траке на већ поменутој локацији.

У захтјеву се каже:

„Поштовани,

Везано за наше раније обраћање у вези изградње путне инфраструктуре на подручју општине Соколац, а посебно узимајући у обзир израду пројектне документације трасе брзог пута Бијељина – Зворник – Милићи – Хан Пијесак – Соколац, овим путем вам се обраћамо са захтјевом да још једном размотрите могућност изградње треће траке на дионици магистралног пута М19, Сарајево – Зворник у насељеном мјесту Балтићи.”

Три дана касније ЈП „Путеви” су одговорили на наш захтјев: „Ваш захтјев број: 02-345-107 од 17.8.2020. год за изградњу треће саобраћајне траке на дионици магистралног пута М-19, Сарајево – Зворник у насељеном мјесту Балтићи (дио града Сокоца), а који је дијелом у вези са планираном изградњом брзог пута Бијељина – Зворник – Соколац је потребни упутити ЈП „Аутопутеви Републике Српске” д.о.о. Бања Лука.”

Даље се наводи да би нам изашли у сусрет и размотрили наш захтјев, ми морамо да им дамо идејни пројекат саобраћајног рјешења.

Ми смо послушали упуте Путева Републике Српске и обратили се ЈП Аутопутеви Републике Српске.

Такође ћемо у наредном периоду спремити идејни пројекат саобраћајног рјешења, урађеног на основу стручног мишљења и урбанистичко – техничких услова а на основу постојеће просторно планске документације општине Соколац, како су нам сугерисали те ћемо се поново обратити ЈП „Путеви Републике Српске“.