Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић рекао је да ће инистирати на рјешавању проблема дивљих депонија на обалама ријеке Дрине и њених притока одакле се ствара плутајући отпад на дринском језеру.

Он је у изјави новинарима, након доласка специјализованог пловила на води за чишћење плутајућег отпада, нагласио да овај проблем рјешавају сви заједно, радници Хидроелектране, оператива Удружења „Евервејв“ из Њемачке и „Јокић Инвест“ и оператива предзећа „Оморика“, са којим су Дринско-лимске хидроелектране из Бајине Баште потписале уговор са чишћење језера.

„План је да специјализовано пловило пробно одради посао седам дана, да сви заједно анализирамо резултате рада брода и покушамо да остваримо оно што је њихов начелни договор, а то је да сав материјал који буде извађен из ријеке Дрине буде рециклиран“, нагласио је Перишић.

Он је навео да ово предузеће, као ни установа „Воде Српске“ не сносе трошкове за долазак пловила, те да ће на ово посматрати као на донацију.

Перишић је изразио захвалност медијима који су показали интересовање и били коректни у извјештавању од првог пуцања ланчаница.

„Захваљујући медијима информација о проблему на вишеградском језеру је дошла и до Њемачке фондације `Евервејв`, предузећа `Јокић инвест`, установе `Воде Српске` и управо они су најзаслужнији за долазак специјализованог пловила на води“, рекао је Перишић.

Он је рекао да захвалност дугује и свим владиним и невладиним организацијама, институцијама влада Србије, Црне Горе и Републике Српске, ресорном министарству у Савјету министара.

„Сви заједно радимо на рјешавању овог проблема“, додао је Перишић.

С циљем рјешавања проблема уклањања плутајућег отпада на ријеци Дрини на вишеградском језеру, Јавна установа „Воде Српске“ је у сарадњи са њемачком Фондацијом „Евервејв“ и предузећем „Јокић инвест“ обезбиједила специјализовано пловно возило за чишћење отпадног материјала са водотока.