Фото: Б.Радоњић

Уважени суграђани,

Као одговоран човјек и начелник у служби грађана, желим да вам овим путем одговорим на питања која су у име дијела грађана наше општине поставили моји политички противници на својим интернет страницама.

Сматрам да сви становници наше општине имају право и прилику да бирају и да буду бирани како на локалним тако и на општим изборима. То су демократске тековине које су на нашим просторима заживјеле захваљујући политичкој борби Српске демократске странке.

10. Као и све друге области друштва под контролом општинске власти, соколачки спорт је у дубиози Егзистенција спортских клубова одавно зависи искључиво од ентузијазма појединаца.

Поред тога што су средства предвиђена буџетом Општине мала, соколачки спорт „болује“ од неправде, чији је директни узрочник општинска власт, на челу са господином Милованом Бјелицом.

Ријеч је о неравномјерној и непринципијелној расподjели буџетских средстава, која не зависи од било каквог правилника или спортског резултата већ од политичке подобности руководства клуба.

Данашње питање одлазећем начелнику гласи:

Због чега спортским клубовима не исплаћујете равномјерно буџетом предвиђена средства, већ фаворизујете привилеговане, односно оне клубове чија су руководства блиска општинској власти и Вама лично?

Обратите пажњу: “Као и све друге области друштва под контролом општинске власти, соколачки спорт је у дубиози!” кажу на почетку десетог питања у својим произвољним коментарима, коментарима који имају само један циљ да обману и да њима сакрију своју безличност и безидејност.

Значи у Сокоцу је струја добра, одлична, а стање у електропривреди и Електродистрибцији Пале, је дивно, нису никоме дужни, не дижу кредите за основно функционисање. У ШГ ,,Романија“ и у Шумама Републике Српске је стање сјајно и дивно, у Психијатријској болници су доприноси плаћени и тамо нема проблема. Влада Републике Српске и СНСД у Сокоцу, у нашу општину доводе инвеститоре, али ето смета им начелник општине и то што и даље постоји СДС. Једина је то сметња да ових инвеститора које је СНСД довео буде више, да индустријске зоне у Сокоцу постану тијесне због улагања.

Препознају уважени грађани иронију којом се мора на оваква питања и коментаре одговорити. Не само да препознају већ не дозвољавају тим лажима да се наметну као истина.

Невјероватно ми је да о дубиози соколачког спорта говоре они који су у дубиозу гурнули много важније ствари од спорта, а да при том спорт у Сокоцу уопште није ни у каквој дубиози, напротив.

Морам да вас подсјетим на неке чињенице. Током “златног доба Сокоца” када је СНСД водио општину, ФК ,,Гласинац“ је гурнут у стечај, то је једини такав случај у Српској. Сви остали су своје клубове чували, нису жељели да руше континуитет, да допусте да им се то деси. Па не само то него су основали нови клуб и дали му име „ОФК Гласинац 2011”. Због чега 2011 остало је нејасно. Да ли је то значило да фудбал у Сокоцу егзистира од 2011. године? На сву срећу, нова Скупштина овог клуба је недавно и то исправила и тако ће од наредне сезоне фудбалски клуб наступати под именом ,,Гласинац 1936″.

Ово нам заиста показује да је ријеч о људима који су тада као и данас, као и дио руководства те странке убјеђени да историја почиње од њих. Није ни чудо што и неки други желе да нас врате у златно доба, док сви срећнији и напреднији народи и људи вјерују да је златно доба испред њих, да ће радом стићи у боље сутра, наши социјалкрати маштају о повратку у имагинарна златна доба, у прошлост коју тумаче по потреби дневне политике.

Стање спорта у Сокоцу је боље од стања у многим општинама у нашем окружењу. Резултати који наши спортисти остварују својим трудом и залагањем, те залагањем спортских радника, тренера и родитеља увијек су били препознати и награђени од стране админстрације општине, од како сам ја на њеном челу.

Спортисти Сокоца већ годинама на МОСИ остварују одличне резултате.

Наша организација Међуопштинских омладинских спортских игара је по оцјенама оних који ове игре прате деценијама најбоље организовано такмичење.

Улагања у спорт и инфраструктуру за игре било је нешто што је наш дугорочни циљ када је у питању спортски туризам и припреме спортиста, а уложено је 401.539,09 КМ.

Поменуте МОСИ биле су својеврсна проба онога што је пред нама и ми смо тај тест положили.

Фото: Милан Мирјанић

Раније сам обавјестио спортску али и цјелокупну јавност у нашој општини да смо успјешно прошли пројекат изградње великог фудбалског терена са вјештачком травом, као и једног мањег терена. Сада је на Фудбалском Савезу Републике Српске да реализује тај посао. Мишљења сам да је ово одлична прилика да се тај терен постави у Парк шуму Талине и да тиме покренемо овај веома важан спортско туристички посао.

Наравно о томе ће бити организована јавна расправа, па ће спортисти и спортски радници, као и заинтересовани грађани имати прилику да се изјасне и предложе локације како би заједно пронашли најбољу локацију.

На нашој спортској инфраструктури могу да нам позавиде и много веће општине и градови. Спортски центар је квалитетнији и комплетнији од свих таквих у општинама око нас.

Па и поред тога ми немамо намјеру да чекамо да нас неко сустигне, већ желимо да будемо бољи и да услови за наше спортисте као и за припреме спортиста буду што квалитетнији.

Ускоро ће бити објављен јавни позив за идејно рјешење за нови спортски објекат.

Када је у питању финансирање спортских колектива, из буџета општине Соколац се исплаћују средства спортским клубовима са подручја наше општине у складу са рангом такмичења, узрастом и захтјевима. На сваки захтјев све и једног спортског колектива је одговорено позитивно.


Исплате спортским клубовима у периоду од 2017-2020. године

* Преко рачуна Одбојкашког клуба Гласинац ишле су плате за запослене у Спортском центру, па су зато издвајања била виша од уобичајених.

** Преко рачуна ОФК Гласинац 2011, укључено је суфинансирање обнове темеља и ограде на стадиону у склопу Рилоуд (RеLOaD) пројекта као и трошкови режија и одржавања стадиона и спортске клубане стадиона ,,Бара“.


Као што се из приложеног види наша издвајања за спорт расту из године у годину, изузетак је 2020. у којој смо били суочени с пандемијом.

Наравно буџет је такав какав је, а средстава имамо колико имамо и јасно је да је увијек мало, да и спортистима и клубовима као и свим осталим дјелатностима треба још. Понекад смо склони да свој рад сматрамо важнијим од неких других послова, чини нам се да је наш спорт бољи или важнији од неког другог. Упоређујемо оно што је тешко поредити, а још теже ускладити да сви буду потпуно задовољни.